Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, duminică, într-un nou discurs, că îi invită pe Angela Merkel şi pe Nicolas Sarkozy la Bucea, ca să îi vadă pe ucrainenii torturaţi de ruşi, mai exact la ce a dus în 14 ani, de la summit-ul NATO de la Bucureşti, politica de concesii către Rusia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Astăzi marcăm a 14-a aniversare a summit-ului NATO de la Bucureşti. Atunci a existat şansa ca Ucraina să fie scoasă din “zona gri’ în estul Europei. Afară din ‘zona gri’ dintre NATO şi Rusia. Afară din zona gri, în care Moscova crede că i se permite orice. Chiar şi cele mai îngrozitoare crime de război.

Sub declaraţii diplomatice optimiste că Ucraina poate deveni membru NATO, atunci, în 2008, se ascundea refuzul de a accepta Ucraina în Alianţă. Teama absurdă a unor politicieni faţă de Rusia. Ei s-au gândit că refuzând Ucraina ar putea domoli Rusia, să o convingă să respecte Ucraina şi să trăiască normal lângă noi.

În cei 14 ani de la acel calcul greşit, Ucraina a trăit o revoluţie şi opt ani de război în Donbas. Şi acum luptăm pentru viaţă în cel mai îngrozitor război din Europa de după al doilea Război Mondial.

Îi invit pe doamna Merkel şi şi domnul Sarkozy să viziteze Bucea şi să vadă la ce a dus în 14 ani politica de concesii către Rusia. Să vadă cu ochii lor bărbaţii şi femeile din Ucraina torturaţi.

Vreau să fiu înţeles corect. Nu învinuim vestul. Nu învinuim pe nimeni în afara armatei ruse care i-a făcut asta poporului nostru. Şi a celora care le-au dat ordine soldaţilor. Însă avem dreptul să voerbim despre indecizie. Despre calea către Bucea, Hostomel, Harkiv, Mariupol cum sumt acum. Noi nu suntem indecişi. Indiferent dacă suntem sau nu întrăun anume bloc, înţelegem un lucru: trebuie să fim puternici.

În urmă cu 14 ani, liderul Rusiei le-a spus la Bucureşti liderilor occidentali că nu există o ţară ca Ucraina. Şi noi dovedim că există o astfel de ţară. A fost şi va fi.

Nu ne vom ascunde în spatele puternicilor acestei lumi. Nu vom implora pe nimeni.

Sincer, nu ar fi trebuit să cerem ajutor constând în arme ca să ne protejăm împotriva acestui rău venit pe pământul nostru. Toate armele necesare ar fi trebuit să ni se dea oricum, fără să cerem. Pentru că ei înşişi şi-au dat seama că răul a venit şi ce a adus cu el.

Este vorrba de bine şi rău. Aceasta este Europa şi este o gaură neagră care vrea să o sfâşie pe toată şi să o absoarbă.

Vom câştiga acest război. Chiar dacă politicieni încă nu pot trece individual pentru indecizie.

Răul va fi pedepsit”, a spus Zelenski.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.