Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se afla miercuri într-o vizită în Regatul Unit - a doua în străinătate de la începutul invaziei ruse în urmă cu un an, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vizita sa a fost anunţată cu puţin mai înainte. Avionul lui Zelenski a aterizat miercuri înainte de prânz (ora locală).

”Regatul Unit a fost unul dintre primele care a venit în ajutorul Ucrainei. Iar azi sunt la Londra pentru a mulţumi personal poporului britanic pentru susţinerea sa şi premierului Rishi Sunak pentru leadershipul său”, a anunţat el într-un mesaj postat pe Twitter, în care a postat o imagine alături de premierul britanic, la coborârea din avion.

Potrivit unor imaginmi difuzate de televizuni britanice, avionul său a aterizat către ora locală şi GMT 10.20 *12.20, ora României) pe Aeroportul Stansted, la nord-est de Londra.

Guvernul britanic şi-a anunţat miercuri angajamentul de a forma piloţi de vânătoare ucraineni.

Zelenski a fost primit de către premierul britanic Rishi Sunak şi urmează să fie primit de către regele Charles al III-lea miercuri după-amiaza, a anunţat Palatul Buckingham, să se adreseze Parlamentului şi să viziteze trupe ucrainene aflate în formare în Regatul Unit, a precizat într-un comunicat Guvernul britanic.

Este pentru prima oară când Zelenski pleacă din Ucraina, după o vizită de 21 de ore, în decembrie, la Washington. El a fost primit, atunci, la Casa Albă de către preşedintele american Joe Biden şi a susţinit un discurs în Congresul american, în care a fost ovaţionat de către aleşii din amebele camere.

Vizita lui Zelenski în Regatul Unit intervine în contextul în care el este aşteptat joi la Bruxelles, potrivit unor surse europene,. El cere o consolidare şi o accelelare a ajutoarelor militare furnizate de către Occident Ucrainei.

”Liderii vor discuta despre o apropiere a susţinerii britanice a Ucrainei, începând cu o creştere imediată a livrărilor de echipament militar cu scopul de a ajuta la contracararea ofensivei din primăvară a Rusiei şi la consolidarea acesteia printr-un ajutor pe termen lung”, precizează Downing Street.

Rishi Sunak urmează, potrivit Guvernului britanic, ”să propună o consolidare a ofertei de formare de către Regatui Unit a trupelor ucrainene, prin extindetrea acesteia la avioane de vânătoare, cu scopul de a garanta că Ucraina îşi poate apăra spaţiul aerian în viitor”.

”Această formare le va permite piloţilor să fie în măsură să piloteze avioane de luptă sofisticate care răspund normelor NATO”, solicitate de Kiev, potrivit Downing Street.

Regatul Unit este unul dintre cei mai fermi susţinători ai Kievului, căruia i-a furnizat anul trecut ajutoare militare în valoare de 2,3 miliarde de lire sterline (2,5 miliarde de euro).

Guvernul britanic s-a angajat să menţină acest nivel al ajutorului - al doilea în lume după cel al Statelor unite - şi în 2023.

Londra a livrat armatei ucrainene armament letal înaintea lansării invaziei, la 24 februarie 2022, şi a fost prima ţară care şi-a anunţat, în ianuarie, intenţia de a-i trimite tancuri grele.

Fostul premier Boeris Johnson a fost primul lider al unei ţări membre G7 care s-a dus la Kiev, în aprilie. El a efectuat trei vizite până la plecarea sa de la numărul 10 pe Downing Street, după care a efectuat o vizită privată.

Succesorul său, Rishi Sunak, a efectuat o vizită la Kiev la jumătatea lui noiembrie, şi l-a asigurat pe Zelenski de susţinerea britanică ”pânî când Ucraina câştigă”.

El a anunţat un nou ajutor militar constâtnd în tunuri antiaeriene.

Rishi Sunak a aceptat să livreze Ucrainei 14 tancuri de tip Challenger 2, însă s-a arătat reticent să livreze avioane de vânătoare.

El aprecia săptămâna trecută că acest lucru ar necesita ”luni” sau ”ani” de formare a piloţilor.

Boris Johnson, care a rămas un apropiat al lui Zelenski, a îndemnat Guvernul britanic, în timpul unei vizite la Washington, săptămâna trecută, ”să le dea ucrainenilor lucrurile de care au nevoie cât mai repede posibil”.

Mai multe surse europene au declarat AFP că este posibil ca Zelenski să efectueze o vizit la Bruxelles joi, la un summit al ţefilor de stat şi de guverne ai Uniunii Europene (UE).

Preşedintele Consiliului European Charles Michel ”l-a invitat pe (preşedintele ucrainean Volodimir) Zelenski să participe în persoană la un viitor summit (UE). Din motive de securitate, nicio informaţie suplimentară nu va di divulgată”, a anunţat într-o postare pe Twitter un purtător de cuvânt al Consiliului European, Barend Leyts.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.