Preşedintele Volodimir Zelenski şi-a avertizat compatrioţii, în discursul său de vineri seară, că ruşii vor aplica aceeaşi strategie ca anul trecut pe măsură ce se apropie iarna - vor ataca infrastructura critică a ţării, în special cea energetică, şi de aceea a insistat că este nevoie de măsuri de pregătire şi protejare care să fie luate cât mai urgent de autorităţile regionale. Între timp, după întâlnirile avute în Spania cu liderii europeni, Zelenski a dat asigurări că Ucraina va fi mai protejată decât anul trecut de atacurile ruseşti şi a anunţat că Marea Britanie se va implica în securitatea de la Marea Neagră şi a regiunii Odesa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Actuala conducere rusă face întotdeauna ceea ce a mai făcut înainte. Îşi repetă toate greşelile. Repetă tot răul. Iar atunci când eşuează, ei presupun că au făcut prea puţin rău şi de aceea nu au reuşit. Este o logică smintită. Dar trebuie să o luăm în considerare. În această iarnă, teroriştii ruşi vor încerca din nou să ne distrugă sistemul energetic. Ei nu pot accepta ideea că Ucraina nu va fi nicicum cucerită şi vor încerca să facă mai multe atacuri şi mai multe încercări de a ocoli apărarea noastră”, a avertizat preşedintele Volodimir Zelenski. „Suntem pe deplin conştienţi de acest pericol”, a adăugat el.

Zelenski a spus că a avut loc în cursul zilei o şedinţă a Consiliului de Securitate al ţării, principala preocupare fiind energia, pregătirea pentru iarnă, protejarea instalaţiilor de generare şi furnizare de energie electrică şi termică, precum şi refacerea a tot ceea ce a fost afectat de loviturile ruseşti. „Consiliul de Securitate a ascultat rapoarte de la militari şi de la toţi oficialii responsabili de protejarea sectorului nostru energetic şi a tacticilor noastre de iarnă. În special, au prezentat rapoarte prim-ministrul, miniştrii, şefii companiilor energetice, reprezentanţi ai sectorului comunicaţiilor şi şefii administraţiilor regionale. Totul a fost legat de protecţia fizică a instalaţiilor, reconstrucţia, executarea ordinelor şi procedurile de urgenţă. Este foarte important să câştigăm această iarnă, să depăşim toate dificultăţile şi să ne protejăm oamenii. Şi, apropo, autorităţile locale trebuie să-şi facă partea lor de treabă. Săptămâna viitoare, vom raporta despre starea actuală a pregătirii pentru iarnă în regiuni”, a anunţat Volodimir Zelenski.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

CE A OBŢINUT ZELENSKI DE LA PARTENERII EUROPENI

Totodată, el a dat asigurări că în paralel sunt luate măsuri, cu ajutorul partenerilor, pentru consolidarea apărării aeriene şi pentru o mai mare rezilienţă a sectorului energetic ucrainean.

„Această săptămână ne-a întărit deja în mod semnificativ”, a spus Zelenski şi a menţionat câteva dintre rezultatele obţinute în discuţiile cu liderii europeni: „Germania - lucrăm cu cancelarul Olaf Scholz la transferul unei alte baterii Patriot către Ucraina. Va fi o întărire semnificativă. Italia - am discutat cu Giorgia Maloni, prim-ministrul, despre conţinutul noului pachet de securitate pentru ţara noastră.  Spania - în timpul discuţiilor cu dl. Sanchez, prim-ministrul Spaniei, am convenit nu numai asupra sistemelor suplimentare de apărare antiaeriană Hawk, ci şi asupra sprijinului cu echipamente energetice. Marea Britanie - avem un acord foarte bun cu prim-ministrul Rishi Sunak privind securitatea în Marea Neagră şi în regiunea Odesa. Este important să nu pierdem timpul şi să nu pierdem oportunităţile pentru export. Ucraina trebuie să îşi menţină rolul de garant al securităţii alimentare globale şi trebuie să menţină accesul maritim la piaţa globală. Şi mulţumesc Regatului Unit pentru acest sprijin”, a menţionat Volodimir Zelenski.

CITEȘTE ȘI Armata britanică va monitoriza Marea Neagră pentru a descuraja Rusia să lovească navele comerciale

„Şi, bineînţeles, mulţumesc domnului preşedinte al Franţei. Emmanuel face exact ceea ce am convenit cu el să facă pentru o mai mare securitate a Ucrainei şi a întregii Europe. Există rezultate tangibile şi noi oportunităţi pentru soldaţii noştri”, a adăugat Zelenski promiţând că va da detalii ulterior.

„Astăzi, am decis, de asemenea, cu privire la un nou pachet din partea Olandei în valoare de peste 100 de milioane de euro, iar acest pachet se concentrează pe sprijinirea sistemului nostru energetic. Vom discuta următorii paşi cu prim-ministrul Mark Rutte în viitorul apropiat”, a mai anunţat Zelenski.

ZELENSKI SPUNE CĂ KIEVUL „APROAPE A ÎNDEPLINIT” TOATE RECOMANDĂRILE UE

El a vorbit şi despre integrarea în UE a Ucrainei, reafirmând obiectivul de a obţine în acest an deschiderea negocierilor de aderare. Preşedintele Zelenski susţine că Ucraina „aproape că a îndeplinit” cele şapte recomandări ale Comisiei Europene şi a promis că din partea Kievului totul va fi pregătit. „Verhovna Rada (parlamentul) mai are un pas de făcut şi este crucial ca deputaţii să facă acest pas”, a mai spus Zelenski fără a detalia despre ce pas este vorba.

El a spus însă că pentru Ucraina, UE nu înseamnă doar securitate economică şi o contribuţie puternică la stabilitatea geopolitică, ci este, totodată, o motivaţie. „O motivaţie pentru noi, pentru soldaţii noştri, pentru întreaga noastră naţiune. Motivaţia de a lupta, de a fi rezistenţi, de a trece prin această iarnă şi de a ne atinge obiectivele naţionale în ciuda oricărei terori ruseşti”, a subliniat Zelenski.

UCRAINA, ÎN PRAGUL UNEI A DOUA IERNI CU PRIVAŢIUNI

Ucraina se confruntă cu o a doua iarnă de întreruperi prelungite ale energiei electrice, pe fondul atacurilor neîncetate ale rachetelor şi dronelor ruseşti, care au lăsat părţi ale sistemului energetic mai vulnerabile decât în urmă cu un an. Mii de ingineri au muncit în lunile de vară pentru a repara echipamentele avariate, iar o apărare aeriană mai bună ar putea contribui la atenuarea impactului războiului pe măsură ce temperaturile încep să scadă, relatează Reuters.

Dar nu au existat nici banii, nici timpul necesar pentru a finaliza pregătirile pentru iarnă, ceea ce înseamnă mai multe nopţi lungi fără lumină, căldură şi apă pentru milioane de ucraineni şi mai multă suferinţă pentru întreprinderi şi pentru economie în general.

"O mulţime (de eforturi) au fost depuse doar pentru a repara ceea ce a fost distrus. Dar am reuşit să construim o rezistenţă suplimentară? Ne aflăm într-o poziţie mai bună decât iarna trecută? Eu cred că da", a declarat Marcus Lippold, liderul echipei pentru energie din cadrul diviziei de extindere a Uniunii Europene. "A fost un efort mare, a fost un succes, dar trebuie să continue", a declarat el la Bruxelles în această săptămână.

Ucraina acuză Rusia că distruge în mod deliberat instalaţiile energetice pentru a provoca suferinţe maxime oamenilor obişnuiţi, acuzaţie pe care Moscova o neagă. Aceasta spune că nu vizează civili, ci doar instalaţii militare.

35 DE ZILE FĂRĂ ENERGIE ELECTRICĂ

Pagubele după atacurile din sezonul rece trecut au fost uriaşe. Ucraina refuză să împărtăşească date detaliate privind impactul atacurilor asupra sistemului său energetic, considerându-le informaţii sensibile în timp de război. Dar Organizaţia Naţiunilor Unite a estimat în iunie că a fost redusă la jumătate capacitatea de generare a energiei electrice a Ucrainei comparativ cu nivelurile de dinaintea invaziei ruse din februarie 2022. Din cei aproape 37 de gigawaţi (GW) produşi, instalaţii care produceau peste 19 GW au fost distruse, avariate sau sunt acum sub ocupaţie.

Centrul de cercetare al Şcolii de Economie din Kiev a estimat daunele directe aduse infrastructurii energetice a Ucrainei la 8,8 miliarde de dolari până în iunie.

În timpul ultimului sezon de încălzire, care se desfăşoară din octombrie până în martie şi în timpul căruia temperaturile scad mult sub zero grade, ucraineanul mediu care locuieşte departe de linia frontului a petrecut aproximativ 35 de zile fără energie electrică. Acest lucru tinde, de asemenea, să afecteze aprovizionarea cu apă.

Iarna trecută, Ucraina a fost ajutată de vremea relativ blândă, de reparaţiile rapide, de energia nucleară şi de importurile de electricitate din Europa, dar unii oficiali se aşteaptă la condiţii mai dificile în iarna aceasta.

Primarul din Liov, Andrii Sadovi, a declarat în august că oraşul său vestic de aproximativ un milion de locuitori, situat departe de tranşeele din est şi sud, ar trebui să se pregătească să rămână fără electricitate timp de până la două luni.

"Vor exista dificultăţi? Da. Vor exista restricţii de aprovizionare? Sunt sigur că vor exista", a declarat Oleksandr Harcenko, director la think-tank-ul Energy Industry Research Center.

CUM SE PREGĂTEŞTE UCRAINA DE IARNĂ

DTEK, cea mai mare companie energetică privată din Ucraina, care acoperă aproximativ un sfert din necesarul ţării, şi-a văzut centralele termice şi alte instalaţii lovite în mod repetat de rachete, drone şi artilerie ruseşti în cele aproape 20 de luni de război. Dmitro Saharuk, directorul executiv al acesteia, a declarat pentru Reuters că societatea a efectuat lucrări de reparaţii ample înainte de iarnă, dar că unele unităţi energetice necesită mai mult timp pentru a fi restaurate, deoarece pagubele au fost semnificative. "Cu siguranţă, putem spune că nivelul de fiabilitate va fi mai scăzut (decât anul trecut)", a avertizat el.

Cu toate acestea, Saharuk a declarat că DTEK a instalat saci de nisip, blocuri de beton, gabioane şi grilaje antidronă pentru a proteja unităţile energetice.

Prim-ministrul ucrainean Denîs Şmîhal a declarat că măsuri similare sunt implementate la nivel naţional.

Şmîhal a mai spus că şapte unităţi de energie nucleară sunt acum pregătite pentru iarnă, în timp ce reparaţiile la alte două sunt în faza finală. Anul trecut, energia nucleară a reprezentat aproximativ 60% din producţia de energie electrică a Ucrainei.

VolodImIr Kudriţki, şeful operatorului naţional Ukrenergo, a declarat că reţeaua principală, una dintre cele mai deteriorate părţi ale sistemului energetic, este pregătită să transmită volume de energie electrică pentru iarnă. "Sistemul energetic nu este la fel de fiabil şi are o capacitate de rezervă mai mică decât era înainte de loviturile vizate", a recunoscut el. "Dar, în acelaşi timp, teroarea rusă nu va mai fi o surpriză şi toată lumea se pregăteşte pentru ea", a subliniat oficialul.

De asemenea, Ucraina a stocat suficient gaz pentru a trece iarna fără importuri, pentru prima dată de la independenţa din 1991, a declarat pentru Reuters Oleksi Cernîşov, directorul general al Naftogaz, cea mai mare companie de petrol şi gaze din ţară.

Printre alte măsuri de consolidare a rezistenţei energetice a Ucrainei, guvernul a făcut primii paşi în direcţia descentralizării sectorului şi a convenit ca Ucraina să poată importa electricitate europeană. Înainte de invazie, ea era un exportator net.

Unele întreprinderi şi oraşe au început să îşi construiască propria capacitate, recurgând la surse de energie regenerabilă la scară mică acolo unde este posibil şi instalând generatoare.

Companiile şi persoanele fizice ucrainene au importat zeci de mii de generatoare, deşi atacurile sporadice asupra depozitelor de petrol ameninţă aprovizionarea cu păcură pentru a alimenta motoarele. "Astăzi, avem 83 de generatoare puternice la furnizorii noştri de încălzire urbană şi la compania de apă", a declarat Serhi Suhomlin, primarul din Jîtomîr, un mic oraş situat la vest de Kiev. "Este imposibil să lucrăm în mod constant cu generatoare. Dar dacă va exista o întrerupere completă a energiei electrice timp de câteva ore, vom fi capabili să furnizăm încălzire," a spus el.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.