Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a pledat joi la Washington pentru continuarea sprijinului american în războiul cu Rusia, în întâlniri avute la Capitoliu cu o serie de legislatori, pe fondul scepticismului republicanilor în ceea ce priveşte aprobarea de către Congres a unei noi tranşe de ajutor pentru ţara sa, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După ce a căutat să consolideze sprijinul internaţional la Naţiunile Unite, Zelenski a venit la Washington într-o vizită fulger care a inclus o întâlnire cu liderii militari de la Pentagon, cu preşedintele Joe Biden şi un discurs seara la muzeul Arhivelor Naţionale.

În timp ce Biden şi majoritatea liderilor din Congres susţin în continuare ajutorul pentru Ucraina, iar democraţii lui Biden controlează Senatul, Zelenski se confruntă cu o opoziţie mai dură decât atunci când a vizitat Washingtonul în urmă cu nouă luni.

Îmbrăcat în ţinuta sa verde militar pentru a reflecta statutul său de lider în timp de război, Zelenski a informat întregul Senat al SUA, în vechiul şi istoricul spaţiu al Senatului de la Capitoliu, primind ovaţii în picioare, potrivit unei postări pe platforma X a senatorului Chris Murphy.

"Am avut un dialog grozav", a declarat Zelenski reporterilor de la Capitoliu după întâlnire.

Zelenski le-a spus senatorilor că ajutorul militar este crucial pentru efortul de război al Ucrainei, a declarat liderul majorităţii, Chuck Schumer, în sala Senatului, după întâlnirea, care a avut loc cu uşile închise. "Dacă nu primim ajutorul, vom pierde războiul", a avertizat Zelenski, citat de Schumer.

La Pentagon, Zelenski a fost întâmpinat de secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, şi apoi a mers să viziteze un memorial dedicat atacurilor din 11 septembrie 2001.

FĂRĂ DISCURS ÎN CONGRESUL REUNIT

Spre deosebire de vizita din decembrie, Zelenski nu s-a mai adresat în cadrul unei şedinţe comune a Congresului reunit.

Potrivit presei americane, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, republicanul Kevin McCarthy, a declarat joi dimineaţă că a refuzat o cerere din partea lui Zelenski de a se adresa unei sesiuni comune a Congresului.

McCarthy a spus că nu a existat suficient timp pentru o şedinţă comună având în vedere săptămâna legislativă aglomerată şi a precizat că ceea ce fac pentru Zelenski - o întâlnire cu unii membri ai Congresului - este acelaşi lucru pe care l-au făcut pentru premierii din Marea Britanie şi Italia în cadrul vizitelor lor recente.

În plus, a spus McCarthy, Zelenski s-a adresat deja Congresului.

În timp ce contraofensiva militară a Ucrainei continuă, iar Congresul se pregăteşte de o dezbatere acerbă privind cheltuielile înainte de o posibilă intrare în incapacitate de plată a guvernului federal, un cor tot mai mare de republicani pune sub semnul întrebării miliardele de dolari pe care Washingtonul le-a trimis Kievului pentru nevoi militare, economice şi umanitare.

"Ce rost are să tăiem sprijinul acum, când ne aflăm într-un punct de cotitură în război?", a declarat Schumer, un democrat, vizându-i pe criticii republicani ai ajutorului american. "Acum nu este momentul să luăm piciorul de pe acceleraţie când vine vorba de a ajuta Ucraina", a pledat liderul democrat.

Statele Unite au trimis 113 miliarde de dolari în ajutoare umanitare şi de securitate pentru a ajuta guvernul lui Zelenski, de la invazia Rusiei în februarie 2022.

Miercuri, Zelenski a insistat pentru ajutor financiar pe lângă unii dintre cei mai cunoscuţi miliardari americani care şi-au făcut averile în diverse domenii, de la finanţe la tehnologie şi sport.

"DESTUL ESTE DESTUL"

Oficialii administraţiei Biden au ţinut miercuri seară un briefing clasificat pentru Congres, pentru a face presiuni în vederea obţinerii unei sume suplimentare de 24 de miliarde de dolari, afirmând că, dacă preşedintelui rus Vladimir Putin i s-ar permite să preia controlul Ucrainei şi ar fi împins până la graniţa NATO, costul pentru Statele Unite ar fi unul mult mai mare.

Însă unii republicani nu s-au lăsat convinşi.

Senatorul republican J.D. Vance a declarat că Statelor Unite "li se cere să finanţeze un conflict pe termen nelimitat cu resurse nelimitate".

"Destul este destul", a spus el într-o postare pe X, care a inclus o scrisoare datată 21 septembrie şi adresată directorului Biroului de Management şi Buget, în care se pune la îndoială ajutorul. Scrisoarea este semnată de republicani din ambele camere ale Congresului.

BIDEN ANUNŢĂ UN NOU PACHET DE AJUTOR MILITAR DE 325 MILIOANE DE DOLARI

Biden va anunţa un nou pachet de ajutor militar de 325 de milioane de dolari pentru Ucraina, urmând să includă a doua tranşă de muniţie cu dispersie pentru tunuri Howitzer de 155 de milimetri.

"Dacă permitem ca Ucraina să fie ciopârţită, este independenţa oricărei naţiuni în siguranţă?" a întrebat Biden retoric, marţi, în faţa liderilor mondiali, la Naţiunile Unite.

Congresul a aprobat cu uşurinţă asistenţa pentru Ucraina atunci când atât Senatul, cât şi Camera Deputaţilor erau controlate de democraţi. Zelenski, care a devenit un avocat puternic pentru ţara sa, a fost întâmpinat ca un erou atunci când s-a adresat unei şedinţe comune a Congresului, în decembrie anul trecut.

Sprijinul în Senat, atât din partea colegilor democraţi ai lui Biden, cât şi din partea republicanilor, a rămas puternic, dar în Camera Reprezentanţilor, unde republicanii deţin acum majoritatea, există sincope.

"Naţiunea noastră are un interes fundamental în victoria Ucrainei şi în securitatea europeană", a declarat miercuri liderul republicanilor din Senat, Mitch McConnell, într-un discurs în care l-a criticat pe Biden pentru că a acţionat prea lent pentru a ajuta Ucraina.

Majorităţi solide de americani încă susţin furnizarea de armament pentru ca Ucraina să se poată apăra împotriva Rusiei, arată sondajele Reuters/Ipsos. Dar unii dintre republicanii care au preluat controlul - restrâns - al Camerei, în ianuarie, pun la îndoială înţelepciunea politicii de a continua să trimită fonduri Kievului. O treime din grupul republican din Camera Reprezentanţilor a votat în iulie pentru o propunere - eşuată în cele din urmă - de reducere a fondurilor pentru Ucraina.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.