Zeci de mii de persoane urmau să fie evacuate luni în sudul Chinei şi în Vietnam, iar zeci de zboruri să fie anulate, din cauza unui ciclon care se apropia de continent, potrivit autorităţilor locale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rafale puternice de vânt şi ploi diluviene urmau să măture litoralul provinciilor Guangdong şi Hainan, în sudul Chinei, după ce ciclonul atinge uscatul, în noaptea de luni spre marţi, anunţă serviciile meteorologice chineze.

O alertă cod portcaliu de furtună a fost emisă - a doua cea mai puternică pe o scală în patru trepte - care indică faptul că furtuna urmează să să transforme într-un ciclon important.

Potrivit unor cercetători, ciclonii urmează să devină tot mai puternici, din cauza încălzirii globale.

Cel puţin 1.000 de persoane au fost evacuate în oraşul Yunfu,. în provincia Guangdong, potrivit ziarului Southern Daily.

Tranzacţiile financiare la Bursa din Hong Kong, unul dintre cele mai importante centre financiare din lume, au fost suspendate.

Transportul este, de asemenea, afectat.

Majoritatea autobuzelor nu mai circula în oraş,

Peste 1.000 de călători au fost afectaţi de anulări şi întârzieri ale unor zboruri, potrivit Autorităţii Aeroportuare din Hong Kong.

Aeroportul vecin Macao a anulat 80 de zboruri.

Către ora locală 14.00 (9.00, ora României), ciclonul se afla la 280 de kilometri sud-vest de Hong Kong.

Nave situate în jurul Insulei Hainan au fost îndemnate să intre rapid în port, în contextuln în care valuri puteau atinge şase metri înălţime.

În Vietnam, autorităţile se pregăteau să evacueze 30.000 de persoane în provinciile Quang Ninh şi Hai Phong, care urmau să fie cele mai afectate.

Ciclonul ”ar putea să fie unul dintre cele mai importante care atinge Golful Tonkin în ultimii ani”, potrivit organismului vietnamez însărcinat cu intervenţia la catastrofe.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.