Oraşul Ahvaz a adus luni un omagiu victimelor atentatului comis sâmbătă în această localitate din sud-vestul Iranului, în cadrul unor funeralii vrute de către autorităţi o demonstraţie de unitate naţională în faţa ”terorismului”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O mulţime de oameni, evaluată la câteva zeci de mii de persoane de către o echipă de jurnalişti AFP aflaţi la faţa locului, a venit încă de luni dimineaţa către centrul Ahvazului, capitala provinciei Khuzestan, situat la peste 500 de kilometri sud de Teheran.

Potrivit ultimului bilanţ al atentatului, prezentat de autorităţile locale, 24 de persoane au fost ucise de un comando care a deschis focul asupra unei defilări militare şi mulţimii de spectatori.

Atentatul s-a soldat de asemenea cu 60 de răniţi. Potrivit autorităţilor, cei patru atacatori au fost ucişi prin împuşcare.

”Orice-ar face (inamicii Iranului aflaţi la originea atentatului), ei nu pot face faţă naţiunii iraniene, pentru că noi suntem toţi uniţi”, a declarat pentru AFP Abdolzahra Savari, un comerciant arab, în mijlocul unei mulţimi în doliu.

Provincia petrolieră Khuzestan, cu o populaţie majoritar arabă, a fost devastată de Războiul între Iran şi Irak (1980-1988).

În timpul conflictului, populaţia a rămas credincioasă Iranului, dejucând planurile fostului dictator irakian Saddam Hussein, care spera să anexeze uşor regiunea şi să pună stăpânire pe zăcămintele ei de petrol.

Părând să ignore o revendicare a grupării Statul Islamic (SI), autorităţile de la Teheran au acuzat mişcarea separatistă arabă din Khuzestan că a comis atacul de sâmbătă, în legătură cu ţări occidentale - Statele Unite, Israelul sau monarhii arabe de la Golful Persic.

”SAUDIŢI BLESTEMAŢI”

Autorii atacului ”au pierit, agenţii noştri le vor identifica rămăşiţele şi susţinătorii până la ultimul”, a spus ministrul iranian al Informaţiilor Mahmoud Alavi mulţimii adunate în faţa Moscheei Sarallah.

”O mare parte dintre ei au fost deja arestaţi”, a dat el asigurări, fără să facă alte precizări.

Participanţii s-au îndreptat către locul de cult pe patru străzi, trei rezervate bărbaţilor, iar a patra femeilor.

”Ne vom răzbuna teribil pe inamicii noştri, iar ei o ştiu cu toţii”, a declarat de la tribună generalul de brigadă Hossein Salami, comandantul secund al Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii islamice.

”Aşa cum spune Coranul, le vom face capetele să zboare. Oriunde s-ar afla, îi vom găsi şi-i vom pedepsi”, a clamat el, după care mulţimea a purtat sicriele învelite în steagul iranian, într-un lung cortegiu, la cimitir.

”Vom rămâne în picioare până la capăt”, ”nu terorismului”, se putea citi pe pancarte agitate în mulţime.

”Aşa cum puteţi vedea, întreaga populaţie, indiferent că este vorba despre lori (un grup etnic prezent în Khuzestan), de arabi sau de (perşi) din oraşele Shushtar sau Dezfoul, toţi sunt aici astăzi pentru a spune împreună: moarte teroriştilor”, a proclamat Sabah Abiad, un angajat de bancă.

Potrivit televiziunii de stat, doar 12 dintre cele 24 de victime au fost îngropate sâmbătă, la Ahvaz, celelate, originare din alte regiuni din Iran, urmând să fie înhumate în provincia lor de origine.

Sub un cer de plumb - temperatura depăşea 40 de grade Celsius -, participanţii la funeralii s-au lovit în piept la auzul unei elegii şiite, strigând ”Ya Hossein”, o invocare a lui Husein, nepotul lui Mahomed şi o figură sfântă majoră a islamului şiit, religia majoritară în Iran.

În alt registru, un celebru madah - cântăreţ religios - a strecurat în cântul său o imprecaţie antisaudită (”Blestemaţi să fie satanele de saudiţi”), iar mulţimea i-a răspuns ”blestemaţi! blestemaţi!”.

Strecurându-se printre participanţii la marş, camioane i-au stropit cu apă pe participanţi, pentru a-i răcori.

Autorităţile nu au oferit vreun detaliu despre identitatea victimelor atentatelor, care ar putea să fie atât civili, cât şi militari. Există cel puţin o certitudine - între ele se află un băieţel al cărui sicriu şi portret au fost purtate luni dimineaţa prin Ahvaz.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.