Zeci de mii de persoane, agitând steaguri spaniole, au manifestat în weekend la Madrid, la apelul Partidului Vox (extremă dreapta), împotriva unui proiect de amnistiere a separatiştilor catalani, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această problemă conflictuală este negociată de către stânga cu partide separatiste din regiunea Catalonia (nord-est), în vederea obţinerii unei susţineri indispensabile a acestora a învestitii premierului socialist în exerciţiu Pedro Sanchez în funcţia de şef al Guvernului spaniol.

Ea a apărut în urma alegerilor legislative de la 23 iulie, în urma cărora socialiştii s-au clasat pe locul doi, după Partidul Popular (PP, dreapta), care nu a obţinut o majoritate absolută în Parlament şi nu a reuşit să formeze o coaliţie, deschizând calea formării unui nou Guvern de stânga.

Sanchez are nevoie, pentru a rămâne la putere, de susţinerea în Parlament a partidelor separatiste catalane Stânga Republicană din catalonia (ERC) şi Junts per Catalunya (JxCat).

JxCat s-a aflat la originea unei secesiuni eşuate a Cataloniei, în 2017, al cărei principal instigator, Carles Puigdemont, a fugit în Belgia pentru a se sustrage justiţiei spaniole,

Cererea unei amnistii - de care ar putea beneficia peste 4.000 de persoane implicate în secesiunea din 2017 - cea mai gravă criză politică din ultimele decenii în Spania -, este denunţată de extrema dreaptă şi dreapta spaniole şi criticată inclusiv în Partidul Socialist (PSOE).

Ea a condus, în ultimele săptămâni, la mai multe manifestaţii de protest.

La manifestaţia de duminică din capitala spaniolă au participat 100.000 de persoane, potrivit autorităţilor, peste 100.000 susţine Vox, fără să facă precizări.

”Spania nu este de vânzare!”, ”Fără amnistie!”, scria pe pancarte purtate de manifestanţi, care s-au adunat în Plaza de Colon, urlând ”Trimiteţi-l pe Puigdemont  la închisoare!”.

Un inginer, Marcos Carbonell, în vârstă de 37 de ani, şi-a exprimat indignarea faţă de voinţa lui Sanchez de a se asocia cu cei care vor ”să rupă Spania”.

Liderul Vox Santiago Abascal la acuzat în faţa mulţimii pe Pedro Sanchez că ameninţă unitatea spaniolă şi că vrea o amnistie ”doar pentru a rămâne la putere”.

”Ce ruşine, ce lipsă de demnitate, ce trădare!”, a tunat el.

ALTE MĂSURI ”NECESARE”

PP, principalul partid din opoziţie, a organizat tot duminică propria zi de manifestaţii împotriva proiectului amnistiei, la care au participat, potrivit formaţiunii, peste 20.000 de persoane, la Malaga, în sud.

”Această amnistie nu este negociată în numele Spaniei, ea este negociată în numele lui Sanchez”, le-a spus susţinătorilor săi liderul PP Alberto Nunez Feijoo, care a cerut ca spaniolii să fie autorizaţi să voteze în această problemă.

Aceasta a fost a parta manifestaţie organizată de PP împotriva proiectului amnistierii, după cele de la Madrid, Toledo (centru) şi Santiago de Compostela (nord-vest).

Sanchez, care ăncearcă să calmeze tensiunile legate de separatişti, de când a ajuns la putere, cu susţinerea lor, în urmă cu cinci ani, s-a pronunţat în trecut împotriva unei amnistieri.

În 2021, el i-a graţiat însă pe separatiştii catalani condamnaţi la închsioare din cauza rolului pe care l-au jucat în secesiunea eşuată.

Sâmbătă, el a dat asigurări în faţa unor reprezentanţi PSOE că această graţiere a dezamorsat în mod ”de netăgăduit” tensiunile cu privire la Catalonia.

”Rezolvarea definitivă a conflictului va face necesare şi alte măsuri, pentru că nu putem lăsa această rană deschisă pentru totdeauna”, a subliniat el.

Sanchez are nevoie de susţinerea a cel puţin 178 de parlamentari - dintre cei 350 - pentru a obţine votul care urmează să aibă loc până la 27 noiembrie.

În cazul în care eşuează, Spania va organiza în mod automat noi alegeri, care vor avea loc, probabil, la jumătatea lui ianuarie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.