Câteva zeci de sirieni membri ai grupării jihadiste Statul Islamic (SI) au fost eliberaţi de către autorităţile semiautonome kurde din Siria, a anunţat marţi un oficial, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Oficialul citat a precizat că aproximativ 30 de persoane au fost eliberate în urma medierii unor lideri tribali.

Forţele kurde, care au proclamat în martie 2019 înfrângerea ”califatulu” SI, deţin câteva mii de jihadişti - inclusiv occidentali - reţinuţi în urma bătăliilor pe care le-au purtat cu aceştia, cu susţinerea coaliţiei antijihadiste conduse de Statele Unite.

Aceste eliberări intervin în urma unor solicitări şi prezentării unor ”garanţii” de către lideri tribali sirieni, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al autorităţilor kurde, Kamal Akef.

O listă cu numele a 300 de persoane a fost prezentată autorităţilor kurde, care studiază fiecare caz în parte înainte să decidă o eventuală eliberare.

Războiul din Siria, care a izbucnit în 2011 în urma unei reprimări în sânge a unor manifestaţii în favoarea democraţiei de către regimul de la Damasc, a devenit tot mai complex, prin implicarea unor grupări jihadiste şi unor puteri străine.

Peste 380.000 de persoane au fost ucise în război, soldat cu milioane de deplasaţi şi refugiaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.