Şeful diplomaţiei iraniene Mohammad Javad Zarif a anunţat într-o vizită în Norvegia joi, cu o zi înaintea unei întâlniri cu preşedintele francez, ”puncte de acord” cu Emmanuel Macron, care încearcă să salveze acordul nuclear iranian, fragilizat de retragerea ameriană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Preşedintele Macron l-a contactat pe preşedintele (iranian Hassan) Rohani cu diverse propuneri, iar preşedintele Rohani m-a însărcinat să mă duc să mă întâlnesc cu preşedintele Macron pentru a afla dacă putem finaliza unele dintre aceste propuneri, pentru a permite fiecăruia să se achite de obligaţiile ce-i revin în virtutea JCPoA (acronimul Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian)”, a declarat Zarif.

”Aceasta este ocazia să examinăm propunerea preşedintelui Macron, să prezentăm punctul de vedere al preşedintelui Rohani şi să vedem dacă putem găsi un teren de înţelegere. Noi avem deja puncte de acord”, a adăugat el.

Franţa, o semnatară a acordului nuclear iranian încheiat în 2015, conduce eforturile europene în vederea salvării acestui text, după retragerea unilaterală a preşedintelui american Donald Trump, în mai 2018, urmată de reimpunerea unor sancţiuni dure Teheranului.

Încheiat între Iran şi Grupul 5+1 (Statele Unite, Rusia, China, Regatul Unit, Franţa şi Germania), acordul a permis ridicarea unei părţi a sancţiunilor, în schimbul angajamentului iranian de a nu se dota cu arma nucleară.

Teheranul a răspuns retragerii americane şi incapacităţii europenilor de a-l ajuta să ocolească sancţiunile încetând, în iulie, să mai respecte anumite angajamente pe care şi le-a asumat prin acord.

Iranul a ameninţat să se retragă şi din alte obligaţiuni dacă statele parte la acord nu reuşesc să-l ajute să ocolească sancţiunile, în special impuse vânzării petrolului iranian.

Aceste măsuri ”pot fi anulate imediat ce Europa se va conforma obligaţiilor care-i revin prin JCPoA”, a repetat joi Zarif.

După întâlnirea între Macron şi Zarif, dosarul iranian ar urma să fie abordat la summitul G7 care are loc la Biarritz de sâmbătă şi până luni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.