Premierul macedonean Zoran Zaev a catalogat refrendumul de duminică pe tema schimbării numelui ţării drept ”un succes pentru democraţie şi pentru o Macedonie europeană” şi a anunţat că se va adresa cetăţenilor după prezentarea rezultatului consultării, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zaev s-a exprimat duminică seara, după încheierea referendumului prin care macedonenii au fost întrebaţi dacă susţin sau nu un acord cu Grecia în vederea schimbării numelui ţării în ”Republica Macedonia de Nord” care să deschidă drumul ţării către NATO şi UE.

O participarea slabă ar face mai dificil efortul premierului de a obţine în Parlament susţinerea de care are nevoie în vederea modificării Constituţiei.

În cazul în care amendamentele constituţionale nu vor obţine două treimi din voturi în Parlament, Zaev a anunţat că va convoca imediat alegeri anticipate.

Opozanţii acordului i-au îndemnat pe macedoneni să boicoteze refrendumul. Între opozanţi se află şi preşedintele Gjorge Ivanov, care a catalogat acordul cu Grecia ”o încălcare flagrantă a suveranităţii” ţării.

Preşedintele Comisiei Electorale Oliver Derkoski a anunţat că, până înainte cu o jumătate de oră de închiderea urnelor, 34% dintre macedonenii cu drept de vot şi-au exprimat opinia, potrivit datelor primite de 85% dintre secţiile de votare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.