Cel puţin 85 de persoane au fost ucise şi mai mult de 322 au fost rănite joi în Yemen, într-una dintre cele mai mortale busculade din ultimii zece ani, în timpul unui eveniment caritabil în capitala Sanaa, controlată de rebeli, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Yemenul, cea mai săracă ţară din Peninsula Arabă, a fost sfâşiată din 2014 de un conflict între rebelii houthi, susţinuţi de Iran, şi forţele proguvernamentale susţinute de o coaliţie militară condusă de Arabia Saudită.

Războiul a provocat sute de mii de morţi şi a aruncat o populaţie de aproximativ 30 de milioane într-una dintre cele mai grave crize umanitare din lume, potrivit ONU.

„Optzeci şi cinci de persoane au fost ucise şi peste 322 au fost rănite” într-o busculadă în timpul unei acţiuni caritabile organizată în districtul Bab el Yemen, a declarat o sursă de securitate din Sanaa. Această evaluare a fost confirmată de un oficial al autorităţilor medicale rebele.

„Femeile şi copiii se numără printre cei care au murit”, iar în jur de 50 de răniţi sunt în stare gravă, a spus sursa de securitate, care a cerut anonimatul deoarece nu este autorizată să vorbească cu presa.

Această mişcare de mulţime, care vine cu câteva zile înainte de sărbătoarea musulmană Eid al-Fitr, a avut loc într-o şcoală din cartierul oraşului vechi, unde sute de oameni se adunaseră pentru a primi ajutor financiar, potrivit mărturiilor culese de un jurnalist AFP.

Unii dintre ei susţin că au auzit împuşcături despre care cred că au făcut mulţimea să se mişte.

Autorităţile din Sanaa nu au menţionat cauzele accidentului şi nici numărul victimelor, mulţumindu-se să spună „zeci de morţi în urma unei brusculade în timpul unei distribuiri haotice de sume de bani de către unii comercianţi”.

Un videoclip difuzat de canalul de televiziune al rebelilor, Al Masirah TV, arată trupuri îngrămădite şi oameni căţărându-se unul peste altul în încercarea de a-şi elibera drumul.

Unii încearcă să-şi împingă mâinile de pe faţă pentru a putea respira, restul trupurilor lor fiind complet cuprinse de mulţimea densă, în timp ce luptători înarmaţi în echipament militar încearcă să-i împingă în direcţia opusă.

Victimele au fost transportate la spitalele din apropiere, iar organizatorii evenimentului au fost arestaţi, a precizat Ministerul de Interne într-un comunicat publicat de agenţia de presă rebelă, Saba.

„Trei comercianţi au fost arestaţi”, a spus un oficial de securitate din Sanaa.

Familiile victimelor s-au adunat în faţa spitalului, dar forţele de securitate le-au împiedicat să intre, în timp ce liderii rebelilor s-au deplasat acolo, a notat un jurnalist AFP.

Preşedintele Consiliului Politic Suprem al rebelilor, Mehdi Mashat, a anunţat „crearea unei comisii care să investigheze cauzele accidentului”, potrivit Saba.

Această busculadă este printre cele mai mortale mişcări ale mulţimii din ultimii zece ani, potrivit unui număr de AFP.

Războiul din Yemen a provocat una dintre cele mai grave crize umanitare din lume, cu sute de mii de morţi şi milioane de persoane strămutate, într-un context de epidemii, lipsă de apă potabilă şi foamete. Mai mult de trei sferturi din populaţie depinde de ajutorul internaţional, care continuă să scadă.

În zonele controlate de rebeli, inclusiv în capitala Sanaa, mulţi funcţionari publici nu au fost plătiţi de luni de zile.

Un armistiţiu de şase luni intermediat de ONU nu a fost reînnoit când a expirat în octombrie, dar situaţia a rămas calmă pe teren, oferind răgaz populaţiei.

Săptămâna trecută, o delegaţie saudită, însoţită de mediatori omani, s-a deplasat la Sanaa pentru discuţii menite să revigoreze armistiţiul şi să pună bazele pentru o încetare a focului mai durabilă.

În acest context, guvernul şi rebelii au efectuat în ultimele zile un schimb de aproape 900 de prizonieri.

Yemenul nu a văzut o asemenea „oportunitate serioasă” pentru un proces de pace timp de opt ani, a declarat luni reprezentantul ONU, Hans Grunberg. "Dar să nu ne facem iluzii. Mai este mult de lucru de făcut pentru a construi încredere şi compromis", a avertizat el.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.