Preşedintele chinez Xi Jinping a sosit luni într-o vizită de trei zile la Moscova, prima după aproape patru ani, pe care a catalogat-o drept o ”vizită de prietenie, de cooperare şi de pace”, în toiul Războiului rus din Ucraina, şi urmează să discute cu Vladimir Putin, în cadrul unui summit, un plan chinez de soluţionare a conflictului şi să se afişeze uniţi împotriva Occidentului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

El a fost orimit cu o fanfară la sosirea pe Aeroportul Internţaional Vnoukovo din Moscova, potrivit unor iamgini transmise de televiziunile ruse.

El a dat tonul declarându-se încrezător în faptul că vizita sa va da un ”nou impuls” relaţiilor cu Moscova, după ce a coborât din avion în capitala rusă.

”Sunt convins că această vizită va fi rodnică şi că va da un nou impuls dezvoltării sănătoase li stabile a relaţiilor chinezo-ruse”, a declarat liderul chinez, citat de agenţii ruse de presă.

El a catalogat Beijingul şi Moscova drept ”buni vecini” şi  ”parteneri fiabili”.

Potrivit lui Xi Jinping, China este ”pregătită să fie ferm de partea Rusiei”, în favoarea unui ”miultilateralism veritabil” şi unei ”multipolarităţi în lume.

Xi Jinping şi omologul său rus Vladimir Putin şi-au lăudat, cu doar câteva ore mai înainte, soliditatea parteneriatului bilateral, un summit foarte important pentru preşedintele rus, izolat pe plan internaţional după ce a invadat Ucraina.

Această vizită de stat de trei zile în Rusia, o ţară cu care China întreţine legături diplomatice şi economice importante, este prima pe care liderul chinez i-o face vecinului său de aproape patru ani.

Kievul speră ca preşedintele chinez Xi Jinping să-şi folosească ”influenţa” asupra lui Vladimir Putin în cadrul acestei vizite, pentru ca ”să pună capăt” invaziei ruse a Ucrainei, a anunţat luni un purtător de cuvânt al diplomaţiei ucrainene, Oleg Nikolenko.

”Ucraina urmăreşte îndeaproape vizita preşedintelui chinez în Rusia. Ne aşteptăm ca Beijingul să-şi folosească influenţa asupra Moscovei pentru ca ea să pună capăt războiului de agresiune a Ucrainei”, a declarat el la puţin timp după sosirea lui Xi Jinping la Moscova.

Ucraina insistă asupra unei ”retrageri” a forţelor ruseşti de pe teritoriul său, în planul de pace al preşedintelui chinez Xi Jinping - care nu menţionează această condiţie -, declară un oficial ucrainan de rang înalt.

”Formula succesului realizării «Planului de Pace» chinez. Prima şi principala clauză este predarea sau retragerea forţelor ruse de ocupaţie de pe teritorioul ucrainean”, subliniază într-un mesaj postat pe Twitter secretarul Consiliului ucrainean de Securitate Oleksii Danilov.

Kievul priveşte cu o anumită nelinişte vizita lui Xi Jinping la Moscova, mai ales în contextul în care se teme că Beijingul, un alia strategic al Rusiei, ar putea decide să-i trimită armament şi să influenţeze, în acest fel, războiul.

Regatul Unit şi-a exprimat, în acest sens, ”speranţa” ca preşedintele chinez să-şl îndemne pe Vladimir Putin să pună capăt războiului şi ”atrocităţilor” în Ucraina, în cadrul vizitei sale la Moscova.

”Sperăm ca preşedintele Xi să profite de această ocazie pentru a-l îndemna pe preşedintele Putin să înceteze să mai bombardeze oraşele, spitalele şi şcolile din Ucraina şi să pună capăt atrocităţilor la care asistăm zilnic”, a declarat un purtător de cuvânt al premierului Rishi Sunak, după sosirea lui Xi Jinping la Moscova.

Kremlinul a acuzat luni Statele Unite de faptul că alimentează conflictul din Ucraina şi de ”inundarea” acestei ţări cu armanent.

Statele Unite au anunţat însă că nu susţin un nou apel chinez la un armistiţiu în cursul vizitei lui Xi Jinping în Rusia, subliniind că acest lucru ar însemna o consolidare a acapărării ruse a teritoriilor cucerite în Ucraina.

Numeroşi analişti se îndoiesc de capacitatea lui Xi Jinping de a facilita în mod real o apropiere ruso-ucraineană, având în vedere legăturile Moscovei cu Beijingul şi relativa lipsî de influenţă a acestuia asupra Kremlinului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.