Preşedintele chinez Xi Jinping i-a scris dictatorului nord-coreean Kim Jong Un şi i-a propus să coopereze în vederea ”accelerării păcii” în lume, anunţă sâmbătă agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această scrisoare intervine în contextul în care tensiunile în peninsula coreeană se află la un apogeu, în urma unei serii-record de teste de rachetă ale Phenianului şi în contextul în care Coreea de Sud, Statele Unite şi Japonia şi-au consiolidat cooperarea militară.

Phenianul a lansat la 18 noiembrie o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) care a căzut în largul Japoniei, iar Kim Jong Un a ameninţat Statele Unite cu o ripostă nucleară, în cazul în care ţara sa este atacată.

”Lumea, epoca şi istoria sunt pe cale să se schimbe într-un mod fără precedent”, subliniază Xi Jinping în acest răspuns al său la o scrisoare prin care Kim Jong Un l-a felicitat pentru realegerea sa istorică la conducerea Partidului Comunist Chinez (PCC, unic) şi a Chinei, în octombrie.

”În faţa acestei situaţii noi, sunt pregătit, împreună cu dumneavoastră, să contribui în mod pozitiv (...) la accelerarea păcii, stabilităţii, dezvoltării şi prosperităţii regiunii şi restului lumii”, afirmă liderul de la Beijing.

China este cel mai important aliat şi partener comercial al Coreei de Nord - vizată de sancţiuni dure care i-au fost impuse de ONU din cauza programelor sale nucleare şi de înarmare.

În urma unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, luni, China şi Rusia au refuzat să se alăture celor 14 ţări - între care Statele Unite, India, Franţa şi Regatul Unit - care au condamnat tirul de ICBM al Phenianului de la 18 noiembrie.

În mai, Beijingul şi Moscova s-au opus prin veto unui proiect al unei rezoluţii iniţiate de către Washington în vederea unei consilidări a sancţiunilor impuse Phenianului.

Preşedintele american Joe Biden i-a cerut omologului său chinez Xi Jinping, într-o reuniune în marga summitului G20, la Bali, în Indonezia, săptămâna trecută, să transmită ”în mod clar ” Coreei de Nord să nu efectueze un nou test nuclear, aşa cum îi atribuie intenţia Seulul şi Washingtonul.

”Este sigur că diplomaţia noastră va depune eforturi să facă China să se alăture ţărilor care condamnă asta public, azi, şi să-şi folosească influenţa pentru a convinge” Coreea de Nord, a declarat după aceea un oficial american de rang înalt.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.