Preşedintele chinez Xi Jinping a denunţat vineri, în faţa omologului său francez Emmanuel Macron şi cancelarului Angela Merkel ”bariere comerciale” ridicate în numele luptei împotriva modificărilor climatice, referindu-se la introducerea unei taxări a carbonului, studiată în Uniunea Europeană (UE), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Liderii chinez, francez şi german au discutat într-o videoconferinţă despre miza luptei împotriva modificărilor climatice şi sănătăţii, odată cu apropierea unei serii de reuniuni internaţionale importante în aceste probleme.

Prima dintre ele este summitul virtual pe tema luptei împotriva modificărilor climatice prevăzut la 22-23 aprilie, la iniţiativa preşedintelui american Joe Biden.

Xi Jinping nu şi-a confirmată încă participarea la acest eveniment.

”Lupta împotriva modificărilor climatice este cauza comună a omenirii”, le-a spus vineri Xi Jinping interlocutorilor săi, potrivit postului public chinez CCTV.

”Ea nu trebuie să devină o miză geopolitică, ţinta unor atacuri ale altor ţări sau un pretext de ridicare a unor bariere comerciale”, a continuat el.

Deputaţii europeni au deschis calea, în martie, unei taxe a carbonului care ar penaliza anumite importuri - electrcitate, ciment, oţel, aluminiu, sticlă, între altele - din ţări din afara UE care au norme în lupta împotriva încplzirii globale mai puţin stricte.

Comisia Europeană (CE) urmează să prezinte, până în iunie, propriul text şi să-l supună aprobării statelor membre UE.

Un mecanism al taxei ar urma să intre în vigoare în 2023.

Xi Jinping şi-a reitarat vineri marile promisiuni în lupta împotriva încălzirii globale.

China - cel mai mare poluator din lume cu gaze cu efecte de seră - urmează să-şi reducă emisiile de CO2 ”până în 2030” şi să atingă până în 2060 ”neutralitatea carbonului”.

”China va face ceea ce spune, iar prin ceea ce va face îşi va atinge obiectivele”, s-a angajat preşedintele chinez.

Xi Jinping, transformându-se în apărătorul ţărilor sărace, a îndemnat  economiile dezvoltate ”să dea exemplu prin reducerea emisiilor” şi ”furnizarea unei susţineri” financiare şi tehnice ţărilor în curs de dezvoltare în lupta împotriva modificărilor climatice.

Videoconferinţa Xi-Merkel-Macron are loc în timpul unei vizite în China a emisarului american în lupta împotriva modificărilor climatice John Kerry, care se află la Shanghai.

Fostul secretar de Stat (2013-2017) al lui Barack Obama discută cu omologul său chinez însărcinat cu dosarul Xie Zhenhua.

Însă nu se ştie nimic de la aceste întâlniri.

În afara summitului iniţiat de Biden, în 2021 urmează să aibă loc COP15 în domeniul biodiversităţii, în octombrie, în China, şi COP26 în lupta împotriva modificărilor climatice, în noiembrie, la Glasgow.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.