Preşedintele chinez Xi Jinping anunţă joi, într-o întâlnire la Beijing cu premierul egiptean Mostafa al-Madbouly, că China vrea ”să aducă” mai multă ”stabilitate” Orientului Mijlociu, în contextul războiului Israelului împotriva Hamas, potrivit presei oficiale chineze, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Egiptul - care se învecinează cu Fâşia Gaza, aflată sub controlul mişcării islamiste palestiniene Hamas - este un vechi mediator tradiţional între Israel şi Hamas şi a fost prima ţară arabă care a semnat un acord de pace cu Israelul în 1979.

”China este dispusă să-şi consolideze cooperarea cu Egiptul în diverse domenii (...) şi să acţioneze împreună pentru a aduce mai multă certitudine şi stabilitate în regiune şi în lume”, i-a spus Xi Jinping ministrului, potrivit televiziunii publice chineze CCTV.

China întreţine bune relaţii cu Israelul, însă susţine de multe decenii cauza palestiniană. Ea consideră Palestina un stat şi militează în favoarea unei soluţii cu două state a conflictului israeliano-palestinian.

”Prioritatea absolută este încetarea focului şi să se pună capăt cât mai rapid posibil războiului, pentru a se evita o extindere a conflictului sau o scăpare de sub orice control şi a nu se provoca o criză umanitară”, i-a spus Xi Jinping lui Mostafa al-Madbouly.

”Soluţia fundamentală în rezolvarea conflictului pe termen lung între palestinieni şi israelieni este să se pună în aplicare soluţia cu două state, să se înfiinţeze un stat palestinian şi să se ajungă la o coexistenţă paşnică între palestinieni şi israelieni”, a declarat el.

Preşedintele chinez a catalogat China şi Egiptul drept ”prieteni buni” şi ”buni parteneri” care pot avea încredee unul în celălalt şi care împărtăţesc aceleaşi obiective.

El a declarat că cele două ţări cooperează ”în favoarea dezvoltării şi prosperităţii comune”.

China a anunţat că este dispusă să colaboreze cu Egiptul în vederea ”salvării împreună a echităţii şi justiţiei internţaionale şi a intereselor comune ale ţărilor în curs de dezvoltare”.

Relaţiile Chinei cu Egiptul s-au consolidat în ultimele luni.

Această ţară din Africa de Nord urmează să devină în mod oficial, începând din 2024, membră a Grupului economiilor emergente BRICS.

”China felicită Egiptul pentru aderarea la mecanismul de cooperare al BRICS şi este sigură că acest lucru va da un nou impuls cooperării BRICS”, i-a spus Xi Jinping lui Mostafa al-Madbouly, potrivit CCTV.

Preşedinţii american Joe Biden şi egiptean Abdel Fattah el-Sisi au anunţat că ajutorul umanitar aşteptat de către palestinieni în Fâşia Gaza va începe să sosească din Egipt prin punctul de trecrea frontierei de la Rafah.

Zeci de TIR-uri pline cu ajutoare internaţionale aşteaptă de multe zile să treacă din Egipt în Gaza.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.