Statele Unite au anunţat joi vânzarea de muniţii şi piese de schimb militare în valoare de 440 de milioane de dolari către Taiwan, ca parte a sprijinului său pentru insula autonomă revendicată de China, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această vânzare, modestă, nu lărgeşte gama de arme americane livrate Taiwanului, dar vine într-un moment în care Washingtonul şi Beijingul încearcă să îşi stabilizeze relaţiile furtunoase.

Într-o notificare adresată Congresului, Departamentul de Stat al SUA a anunţat vânzarea către Taiwan de muniţie pentru tunuri de 30 mm la preţul de 332,2 milioane de dolari şi de piese de schimb pentru arme şi vehicule militare la 108 milioane de dolari.

Aceste vânzări vor ajuta Taiwanul "să îşi menţină o capacitate defensivă credibilă", dar "nu vor modifica echilibrul militar de bază din regiune", a explicat Departamentul de Stat.

Congresul american are dreptul de a respinge această vânzare de arme, dar o astfel de eventualitate este foarte puţin probabilă, într-un moment în care majoritatea parlamentarilor fac presiuni pentru ca SUA să îşi sporească sprijinul militar pentru Taiwan în faţa Chinei.

Statele Unite vând de mult timp arme Taiwanului. China consideră că insula face parte din teritoriul său şi nu exclude posibilitatea de a o lua înapoi într-o zi, cu forţa dacă este necesar.

Secretarul de stat american Antony Blinken a efectuat, la mijlocul lunii iunie, o vizită rară la Beijing, în timpul căreia ambele părţi şi-au menţinut poziţiile cu privire la Taiwan, sperând în acelaşi timp să menţină comunicarea pentru a preveni escaladarea tensiunilor într-o confruntare armată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.