Washingtonul respinge drept ”absurdă” orice sugestie potrivit căreia Statele Unite sau Israelul ar fi implicate în dubla explozie din Iran, soldată cu cel puţin 103 morţi, care a provocat numeroase reacţii internaţionale, în timp ce numeroase persoane au revenit la locul atacului miercuri seara şi au scandat ”Moarte Israelului!” şi ”Moarte Americii!”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cel puţin 103 persoane au fost ucise, iar alte peste 211 au fost rănite în acest atentat comis miercuri în apropierea mormântului lui Qassem Soleimani, arhitectul operaţiunilor militare iraniene externe în Orientul Mijlociu, în timp ce Iranul comemora patru ani de la asaisnarea generalului Gardienilor Revoluţiei într-un atac american cu dronă în Irak, potrivit presei iraniene de stat.

Dubla explozie - care nu a fost revendicată imediat - în apropierea Moscheii Saheb al-Zaman, unde se află mormântul generalului Soleimani, la Kerman, în sudul Iranului, a provocat numeroase reacţii internţaionale, inclusiv a Statelor Unite.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, Matthew Miller, a catalogat drept ”absurdă” orice sugestie potrivit căreia Statele Unite sau Israelul ar fi implicate în atentat.

PUTIN DENUNŢĂ UN ATENTAT ”ŞOCANT PRIN CINISMUL SĂU”, UE UN ATAC ”TERORIST”

Israelul, inamicul jurat al Iranului, nu a comentat cu privire la atentat.

”Noi ne concentrăm asupra luptelor cu Hamasul”, a declarat pur şi simplu un purtător de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, răspunzând unei întrebări.

Preşedintele rus Vladimir Putin a catalogat atentatul ”şocant prin cruzimea şi cinismul său”.

Uniunea Europeană (UE), Germania şi Iordania au condamnat un atac ”terorist”.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a ”condamnat cu forţă” dubla explozie şi a încemnat ca ”cei care se fac vinovaţi să fie traduşi” în justiţie, potrivit unei adjuncte a purtătorului său de cuvânt, Florencia Soto Nino.

Liderul supre iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a ameniţat cu un ”răspuns dur”.

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi - care a fost nevoit să-şi anuleze o vizită prevăzută joi în Turcia -  a condamnat atentatul drept un act ”odios şi laş”. potrivit presei iraniene de stat.

”Noi condamnăm teribilul atentat terorist de azi (miercuri). Sper ca autorii acestei crime odioase să fie identificaţi şi pedepsiţi pentru faptele lor”, a declarat fiica genralului Soleimani, Zeinab.

”MOARTE AMERICII!”

La căderea mopţii, miercuri, numeroase persoane au revenit la Cimitirul din Kerman şi au scandat ”Moarte Israelului!” şi ”Moarte Americii!”.

La teheran, mii de oameni s-au adunat pentru a-i aduce un omagiu lui Soleimani.

Qassem Soleimani a fost ucis în ianuarie 2020, la vârsta de 62 de ani, într-un atac cu un avion fără pilot (dronă) american în Irak.

Un om-cheie al regimului iranian, el era una dintre cele mai populare personalităţi în Iran.

Potrivit agenţiei iraniene de presă Tasnim, care citează surse bine informate, exploziile au fost provocate de ”bombe ascunse în două rucsacuri”.

”Autorii faptelor aparent au activat bombele cu o telecomandă”, potrivit aceleiaţi surse.

”Mergem către cimitir, iar o maşină s-a oprit brusc în spatee nostru, iar o publelă în care se afla o bombă a explodat”, declară un martor citat de agenţia iraniană de presă Isna.

Isna, care-l citează pe primarul din Kerman, Said Tabrizi, scrie că exploziile au avut loc la un interval de zece minute.

Iranul a fost în trecut teatrul unor atacuri şi atentate cu bombă soldate cu zeci de morţi. unele dintre ele revendicate de către grupări catalogate drept ”teroriste” de către Teheran.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.