Statele Unite şi Regatul Unit au salutat decizia Chinei de a înceta să mai construiască centrale pe cărbune în străinătate, însă au îndemnat autorităţile chineze să facă mai mult - în ţara lor - în lupta împotriva modificărilor climatice, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele chinez Xi Jinping a făcut acest anunţ marţi, în discursul pe care l-a susţinut la Adunarea Generală a ONU, opromisiune semnificativă, salutată de către ecoogişti.

”Vreau să-i mulţumesc preşedintelui chinez Xi (Jinping) pentru că tocmai a anunţat că pune capăt finanţării internaţionale a cărbunelui de către China”, a declarat miercuri premierul britanic Boris Johnson la tribuna Adunării Generale a ONU.

”Sper ca China să meargă acum mai departe şi să oprească de asemenea, treptat, folosirea cărbunelui la nivel naţional”, a îndemnat el.

”Salutăm acest anunţ, însă estimăm, de asemenea, că trebuie să facă mai mult”, a declarat un oficial american presei, în marja reuniunii ONU, la New York.

”Sperăm să auzim mai multe despre măsuri suplimentare pe care ei le pot adopta în cursul acestui deceniu decisiv, pentru a-şi reduce emisiile la nivel naţional” de gaze cu efect de seră, a adăugat acest oficial american sub protecţia anonimatului.

Potrivit acestui oficial, noile măsuri chineze vor permite ”la ajutarea apropierii lumii de o traiectorie în vederea împiedicării temperaturilor să crească cu mult peste 1,5°C” faţă de nvelul preindustrial, obiectivul ideal al Acordului de la Paris de luptă împotriva încălzirii globale, încheiat în 2015, dar care pare tot mai mult că nu poate fi atins.

Emisarul american în criza climatică John Kerry avertiza, la începutul lui septembrie, într-o vizită în China, că o continuare a construirii unor centrale pe cărbune în Asia riscă să aneantizeze eforturi mondiale în lupta împotriva modificărilor climatice.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.