Washingtonul îşi menţine planul exerciţiilor militare comune cu Coreea de Sud, a anunţat un oficial de rang înalt de la Pentagon, în urma noilor tiruri de rachete nord-coreene, considerate un avertisment din partea Phenianului ca exerciţiile să fie anulate, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu, nu există vreo ajustare sau schimbare de plan de care să fim informaţi sau pe care să le prevedem”, a declarat miercuri acest oficial de rang înalt care a cerut protecţia anonimatului.

”Sunt două lucruri pe care trebuie să le facem: să le dăm diplomaţilor suficient spaţiu pentru diplomaţia lor şi să ajutăm la crearea unei atmosfere propice negocierilor atunci când vor fi reluate”, a adăugat el, subliniind necesitatea ”menţinerii nivelului pregătirii” trupelor.

Coreea de Nord a avertizat recent că negocieri cu Washingtonul ar putea deraia, în cazul în care manevrele comune americano-sud-coreene se vor desfăşura aşa cum s-a prevăzut în august.

Phenianul a lansat miercuri două rachete balistice, potrivit Seulului, la câteva zile după tirul altor două proiectile balistice cu rază scurtă de acţiune.

Rachetele trase joia trecută au parcurs o distanţă cu mult mai mare (600 de kilometri) decât cele de miercuri (240 de kilometri) şi au zburat la o altitudine mult mai mare (50 faţă de 30 de kilometri).

Coreea de Nord a dat asigurări săptămâna trecută că aceste proiectile erau arme tactice şi constituiau ”un avertisment solemn adresat militarilor adepţi ai războiului sud-coreeni”, care insistă în voinţa lor de a efectua exerciţii comune cu americanii.

Aproape 30.000 de militari americani sunt staţionaţi în Coreea de Sud. Exerciţiile anuale pe care le efectuează împreună cu zeci de mii de militari sud-coreeni înfurie de fiecare dată Phenianul, care le consideră o repetiţie generală înainte unei invazii a teritoriului nord-coreean.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.