Statele Unite au introdus 28 de organizaţii guvernamentale şi comerciale chineze pe lista lor neagră, pe care le acuză de faptul că sunt implicate în campania de reprimare a minorităţii musulmane uigure, a anunţat Departamentul american al Comerţului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Guvernul american şi Departamentul Comerţului nu pot tolera şi nu vor tolera suprimarea brutală a minorităţilor etnice în China”, a justificat luni, citat într-un comunicat, secretarul american al Comerţului Wilbur Ross.

Acestor organizaţii li se interzice posibilitatea de a exporta produse în Statele Unite.

Între aceste entităţi se află o societate specializată în supraveghere video, Hikvision , dar şi companii din domeniul inteligenţei artificiale ca Megvii Technology şi SenseTime, potrivit unui document oficial care urmează să fie făcut public miercuri.

Ele sunt sancţionate din cauza participării la reprimarea uigurilor în regiunea chineză Xinjiang.

Biroul Securităţii Publice al regiunii semiautonome, alte 19 agenţii guvernamentale şi opt întreprinderi sunt vizate de către Departamentul american al Comerţului, potrivit Reuters.

”Aceste entităţi sunt implicate în încălcări ale drepturilor omului şi abuzuri, detenţii arbitrare şi supravegherea high-tech a uigurilor, kazahilor şi altor membri ai minorităţilor musulmane”, justifică Departamentul.

Hikvision, a cărei valoare de piaţă atinge 42 de miliarde de dolari, se revendică drept primul furnizor mondial de echipamente de supraveghere video.

Aceste sancţiuni sunt anunţate în contextul în care Washingtonul şi Beijingul urmează să reia săptămâna aceasta negocieri în războiul comercial.

Pe de altă parte, în imagini surprinse de o dronă apar sute de bărbaţi legaţi la ochi, daţi jos dintr-un tren, alimentând îngrijorări cu privire la rerimarea uigurilor în Xinjiang, scrie CNN.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.