Statele Unite au îndemnat Iranul să ”elibereze imediat” toţi cetăţenii americani ”deţinuţi nedrept” de Teheran, în faţa ameninţării coronaviruslui, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Informaţii potrivit cărora covid-19 s-a răspândit în închisorile iraniene sunt foarte tulburătoare şi cer o eliberare imediată şi totală a tuturor cetăţenilor americani”, a îndemnat marţi într-un comunicat şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo.

Pompeo a invocat ”motive umanitare” şi o recentă eliberare provizorie a aproximativ 70.000 de deţinuţi de către Teheran.

”Menţinerea lor în detenţie în condiţiii care se deteriorează neîncetat este contrară demnităţii umane celei mai elementare”, consideră secretarul de Stat american.

”Statele Unite vor considera regimul iranian direct responsabil de orice deces al vreunui american”, a subliniat el, ameninând cu represalii ”decisive”.

Mike Pompeo a îndemnat totodată toate ţările care intenţionează să ofere ajutor umanitar Iranului din cauza epidemiei noului coronavirus ”să reclame un gest umanitar reciproc din partea regimului” şi anume eliberarea cetăţenilor ”deţinuţi injust”.

Washingtonul şi Teheranul nu întreţin relaţii diplomatice şi se află la cuţite.

În pofida unei ”campanii de presiune maximă” prin lovituri de sancţiuni drastice impuse de administraţia lui Donald Trump Republicii islamice, cele două ţări inamice au procedat în decembrie la un schimb de deţinuţi.

Un american încarcerat în Iran timp de peste trei ani, Xiyue Wang, şi un iranian deţinut în Statele Unite din 2019, Massoud Soleimani, au fost eliberaţi.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.