Secretarul american pentru transporturi, Pete Buttigieg, cel mai recent oficial federal de rang înalt care a vizitat Ucraina, a anunţat miercuri, la Kiev, numirea unui consilier american pe probleme de infrastructură pentru această ţară, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Robert Mariner, care s-a ocupat de lucrări de inginerie pentru Forţele Aeriene şi Marina americane, va fi consilier pentru transporturi în Ucraina după ce a lucrat cu consilierul pentru transporturi al Ambasadei SUA din Afganistan.

"Transportul este extrem de important pentru capacitatea Ucrainei de a importa bunuri şi de a exporta produse ucrainene", a declarat Buttigieg reporterilor de la Kiev. A existat, de asemenea, "un mare interes aici în ceea ce priveşte viitorul sectorului aviaţiei, despre care am discutat", a adăugat secretarul american al transporturilor.

Buttigieg s-a întâlnit la Kiev cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi cu alţi înalţi oficiali guvernamentali.

Secretarul adjunct al USDOT pentru aviaţie şi afaceri internaţionale, Annie Petsonk, l-a însoţit pe Buttigieg în această călătorie.

Buttigieg, care s-a întâlnit cu oficiali ucraineni pentru a discuta despre redresarea economică a ţării şi despre impactul războiului asupra lanţurilor sale de aprovizionare, în special asupra infrastructurii portuare şi feroviare, a declarat că Ucraina a cerut să fie numit un consilier american pentru infrastructură. Consilierul "se va afla la Kiev pentru a oferi asistenţă tehnică în ceea ce priveşte realizarea proiectelor, ca parte a eforturilor de reconstrucţie a ţării", a precizat Buttigieg pe X.

Departamentul de Transport al SUA a coordonat roluri similare de consiliere la ambasadele SUA din Irak şi Afganistan.

Invazia Rusiei în Ucraina a afectat puternic infrastructura ucraineană. Ministerul ucrainean al Energiei a declarat miercuri că Rusia a atacat infrastructura energetică de 60 de ori în ultimele săptămâni. De asemenea, Rusia a vizat puternic infrastructura portuară.

Luna trecută, Ucraina a declarat că SUA vor oferi aproape 700 de milioane de dolari pentru a ajuta la modernizarea punctelor de control, a porturilor şi a căilor ferate, ca parte a unui efort de îmbunătăţire a logisticii şi de creştere a capacităţii de export. Penny Pritzker, noul reprezentant special al SUA pentru redresarea economică a Ucrainei, a vizitat ţara pentru prima dată în octombrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.