Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a anunţat un acord în vederea unei facilitări a trimiterii de vaccinuri împotriva covid-19 în zone de război, rămase până în prezent în afara campaniilor de vaccinare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În cadrul unei reuniuni virtuale, pe care a prezidat-o, cu omologi de-ai săi dn întreaga lume, Blinken a anunţat că Statele Unite au ”contribuit” la această înţelegere cu COVAX, mecanismul internaţional menit să permită ţărilor celor mai defavorizate să primească în mod gratuit vaccinuri finanţate de către statele cele mai prospere.

Concret, acest acord urmează ”să faciliteze o primă livrare de vaccin Johnson & Johnson”, care are avantajul de a fi administrat într-o singură doză, de a fi uşor de transportat şi depozitat, ”unor persoane care trăiesc în zone de conflict” sau care sunt pradă unor crize umanitare, a precizat el.

”Abia aşteptăm să vedem aceste persoane care se află în situaţii difcile protejate cât mai rapid împotriva covid-19. Ştim că această luptă este urgentă”, a insistat Blinken.

Alianţa Vaccinului GAVI, o cogestionară a COVAX, a precizat că Statele Unite au favorizat un acord în vederea unei ridicări, în cazuri precise, a clauzelor impuse de către laboratoarele farmaceutice statelor, pentru a prelua orice indemnizaţie în legătură cu eventuale incidente de vaccinare.

Aceste clauze sunt ridicate ”în cazul agenţiilor umanitare”, ”ceea ce va facilita livrare unor vaccinuri J&J” în zone ”care nu pot fi atinse în campanii guvernamentale de vaccinare”, şi-a exprimat satisfacţia un purtător de cuvîânt GAVI.

El îndeamnă toate laboratoarele farmaceutice să urmeze exemplul Johnson & Johnson şi companiilor chinezeşti Sinopharm şi Sinovac şi să ridice clauzele ”în cazul agenţiilor umanitare care furnizează doze acestor populaţii”.

Statele Unite şi GAVI nu au dezvăluit imediat câte doze urmează să fie distribuite în cadrul acestui acord şi nici în ce ţări şi la ce termene.

Antony Blinken a subliniat în discursul său că cea mai parte a vaccinurilor administrate până în prezent au fost administrate în ţări bogate, în timp ce ţările sărace, mai ales în Africa subsahariană, înregstrează un nivel de vaccinare foarte slab.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.