Statele UNite au anunţat vineri o nouă serie de vânzări de armament către Taiwan, pentru 1,1 miliarde de dolari, în contextul tensiunilor la cel mai înalt nivel cu China care consideră insula o parte din teritoriul ei, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernul american a aprobat vânzarea către Taipei a 60 de rachete Harpon pentur 355 de milioane de dolari, 100 de rachete tactice Sidewinder (85,6 milioane de dolari) şi un contract de mentenanţă a sistemului de radare din Taiwan evaluat la 665 de milioane de dolari, a precizat departamentul de Stat într-un comunicat. 

Această nouă vânzare de arme vine la o lună după o vizită în Taiwan a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, care a provocat furia Beijingului. China a lansat apoi cele mai importante manevre militare din istoria sa în jurul insulei.

Aceste tranzacţii "servesc interesele economice şi securitatea naţională a Statelor Unite prin sprijinirea eforturilor (ale Taiwanului) de a-şi moderniza forţele armate", a subliniat diplomaţia americană prin intermediul unui purtător de cuvânt.

China a ameninţat vineri Statlee Unite cu "contra-măsuri" dacă nu renunţă la noile vânzări de arme către Taiwan pe care le-a anunţat, prin vocea purtătorului de cuvânt a ambasadei sale de la Washington. 

"China va lua contra-măsuri legitime şi necesare având în vedere situaţia", a indicat purtătorul de cuvânt, Liu Pengyu, într-un comunicat. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.