Vulcanul Fuego din Guatemala, aflat la numai 35 de kilometri de capitală, a intrat sâmbătă într-o nouă fază de erupţie, însoţită de explozii, scurgeri de lavă şi emisii de cenuşă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Vulcanul Fuego a prezentat o creştere a activităţii, care în ultimele minute a intrat în faza de erupţie", a anunţat Institutul Naţional de Vulcanologie (Insivumeh) într-un comunicat.

Erupţia vulcanului - situat la o înălţime de 3.763 de metri şi aflat la numai 35 de kilometri sud-vest de capitala Guatemala City - generează "explozii constante slabe, moderate şi puternice", a adăugat institutul. De asemenea, provoacă o "fântână incandescentă" de lavă care se ridică la peste 500 de metri deasupra craterului şi o coloană de cenuşă proiectată la mai mult de un kilometru de vârful vulcanului, a declarat Insivumeh. 

Autorităţile nu au ordonat deocamdată evacuarea populaţiei.

În 2018, erupţia sa a provocat moartea a 215 persoane şi dispariţia unui număr similar de oameni care locuiau în comunităţile rurale din apropierea gurii de foc.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.