Talibanii îndeamnă din nou populaţia, la două săptămâni după ce au ajuns la Kabul, să nu-i fie frică, într-un mesaj al unui purtător de cuvânt al mişcării afgane, intervievat de Euronews.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Departe de tensiunile din zona aeroportului din capitala afgană, lideri acestei mişcări islamiste depun eforturi să se pună de acord asupra unui guvern.

”Primul lucru este că forţele americane trebuie să plece. Apoi se va forma guvernul islamic”, declară Euronews, la Kabul, un purtător de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid.

”Afganii au dreptul să trăiască în pace, ca naţiune, iar noi vom face eforturi pentrua asigura stabilitatea”, continuă el.

”Dorim să legăm relaţii bune cu toate ţările. Poporul afgan, naţiunea afgană a suferit mult din cauza tuturor acestor războaie. Este important să avem relaţii bune”, continuă el.

”Însă menţinerea unei prezenţe militare străine va fi considerată de către afgani drept o continuare a invaziei. Acesta este un punct asupra căruia afganii sunt foarte sensibili. Cei care se îndoiesc de acest lucru nu cunosc Afganistanul”, apreciază el.

”Retragerea americană este un lucru bun, atât pentru americani, cât şi pentru afgani”, consideră purtătorul de cuvânt.

”Este o veste bună pentru afgani, care-şi regăsesc independenţa. Poporul afgan are dreptul să-şi revendice independenţa. Iar noi suntem satisfăcuţi de faptul că am contribuit la acest lucru”, declară el.

”Este totodată un lucru bun pentru americani, care pot pune capăt celor 20 de ani de război, un război care le-a aplicat o lovitură economiei şi prestigiului”, apreciază Zabihullah Mujahid.

”Dacă Allah vrea, nu va exista nciun pericol, nucio problemă la aeroport, imediat ce vom prelua noi controlul. Odată ce americanii vor fi plecat, totul va merge bine la aeroport”, dă el asigurări, subliniind că ”noi vrem ca afganilor să nu le fie frică”.

”Noi nu ne aflăm aici pentru ca oamenilor să le fie frică de noi şi pentru ca să se simtă obligaţi să părăsească ţara. Afganistanul este ţara noastră a tuturor, iar toţi afganii au dreptul să trăiească în ea”, apreciază el.

”Ceea ce vrem noi să facem este să luptăm împotriva problemelor cu care se confruntă ţara. Aşadar, îi invităm pe toţi cei care sunt pe aeroport să rămână acasă şi să reia o viaţă normală. Ne-am angajat ca nimeni să nu se simtă în pericol”, subliniază el.

”În fine, ţin să spun de asemenea că, dacă persoane au documente în regulă, un paşaport, atunci ele pot, bineînţeles, să se ducă să trăiască în străinătate.Aceste persoane vor putea lua avionul, să călătorească, după plecarea trupelor străine. Nu ne vom opune să plece să trăiască unde vor”, mai dă el asigurări.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.