Probabilitatea ca Uniunea Europeană să accepte o nouă amânare a datei plecării Regatului Unit ”pare foarte bună”, dar ţara ar trebui să pregătească în acest caz un candidat în Comisia Europeană (CE), a declarat joi preşedinta viitoarei CE Ursula von der Leyen, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a recomandat marţi liderilor UE să accepte o nouă amânare a divorţului cu Regatul Unit, pentru a permite deputaţilor britanici să examineze şi să se pronunţe asupra noului acord al retragerii încheiat cu Boris Johnson.

”Problema acordării unei amânări (...) pare foate bună”, a declarat joi presei Ursula von der Leyen, într-o vizită la Helsinki.

Ea a precizat însă că, în cazul în care această nouă amânare va fi acordată Regatului Unit, Londra este necesar să propună un candidat în viitoarea Comisie.

”Dacă de la 1 noiembrie - iar acesta nu este un lucru stabilit dinainte - există o amânare, iar Regatul Unit face în continuare parte din UE, eu voi cere bineînţeles Regatului Unit să trimită un comisar” la Bruxelles, a declarat von der Leyen.

Noua Comisie urma să intre în funcţie la 1 noiembrie. Însă, pentru a lăsa timp Franţei, Românei şi Ungariei, ai căror candidaţi au fost respinşi, să propună nume noi, intrarea în funcţie a acestei Comisii a fost amânată cu o lună, la 1 decembrie.

Regatul Unit a refuzat până acum să propună un candidat în viitoarea administraţie europeană, din cauza unei plecări prevăzute a ţării înaintea începerii activităţii noii Comisii. Însă, potrivit legislaţiei europene, fiecare stat membru este necesar să aibă un reprezentant în CE.

Johnson a cerut sâmbătă o amânare de trei luni, până la 31 ianuarie 2020. Tusk le-a recomandar liderilor UE să accepte această nouă amânare a Brexitului, amânat deja în două rânduri, de la 29 martie la 12 aprilie şi la 31 octombrie.

”Propun ca acest lucru să fie decis prin procedura scrisă”, fără să fie necesară convocarea unui summit, a scris marţi pe Twitter Tusk.

Premierul finlandez Antti Rinne a declarat, în această conferinţă de presă comună cu von der Leyen, că se aşteaptă ca liderii europeni să ajungă la un acord cu privire la durata acestei amânări, fără să fie necesară convocarea unui summit extraordinar la Bruxelles.

”Dacă este necesar să se discute (despre durata amânării Brexitului) la Bruxelles, eu sunt pregătit să merg acolo, dar mi se pare posibil, acum, să avem o procedură scrisă”, a explicat el.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.