Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski anunţă, într-un interviu difuzat de postul american ABC News că nu ma vrea să insiste să obţină o aderare a Ucrainei la NATO - una dintre problemele care au motivat în mod oficial invazia rusă a Ucrainei - şi se declară pregătit de un ”compromis” privind statutul teritoriilor separatiste proruse Doneţk şi Lugansk, cărora preşedintele rus Vladimir Putin le-a recunoscut unilateral independenţa înainte de a lansa războiul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În privinţa NATO, mi-am temperat poziţia în această problemă de o vreme, când am înţeles” că ”NATO nu este pregătită să accepte Ucraina”, declară el în acest interviu.

”Alianţei (Nord-Atlantice) îi este frică de tot ceea ce este controversat şi de o confruntare cu Rusia”, deplânge şeful statului ucrainean.

Zelenski declară că nu vrea să fie preşedintele unei ”ţări care imploră în genunchi” o aderare la NATO.

Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie şi poartă de atunci un război în această fostă republică sovietică.

Moscova subliniază că vrea garanţia că Kievul nu va adera niciodată la NATO, o alianţă transatlantică înfiinţată cu scopul de a apăra Europa de ameninţarea reprezentată de URSS la începutul Războiului Rece.

NATO s-a extins apoi treptat până la uşa Rusiei.

Kremlinul consideră o ameninţare atât aceste extinderi, cât şi poziţia aliaţilor occidentali în apropierea frontierei ruse.

Preşedintele rus Vladimir Putin a recunoscut, înante de a lansa invazia în Ucraina, independenţa celor două ”republici” separatiste proruse Doneţăk şi Lugansk, în estul Ucrainei, aflate în război cu Kievul din 2014.

Putin cere ca Ucraina să recunoască independenţa ”repubublicilor” de la Doneţăk şi Lugansk.

Întrebat despre această revendicare rusă, Zelenski a răspuns la ABC că este deschis unui dialog.

”Vorbesc despre garanţii de securitate. Cred că, în ceea ce priveşte aceste teritorii ocupate temporar”, ”care au fost recunoscute doar de Rusia”, ”putem discuta şi ajunge la un compromis privind viitorul acestor teritorii”, a declarat el.

”Ceea ce este important pentru mine este cum vor trăi oamenii care se află în aceste teritorii şi care vor să facă parte din Ucraina”, a subliniat Zelenski.

Şeful statului ucranean insistă că această problemă este ”mai complexă decât pur şi simplu să fie recunoscute”.

”Acesta este alt ultimatum, iar noi respingem ultimatumurile. Ceea ce este necesar este ca preşedintele (rus Vladimir) Putin să înceapă să discute, să înceapă un dialog, în loc să trăiască într-o bulă”, l-a atacat el pe liderul de la Kremlin

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.