Preşedintele Volodimir Zelenski a venit vineri în oraşul Harkov, situat în nord-estul Ucrainei, care se confruntă cu intensificarea atacurilor aeriene ruseşti, pe fondul unei ofensive a forţelor Moscovei în nordul regiunii, pe care, însă, Statul Major al armatei ucrainene dă asigurări că a oprit-o, relatează AFP şi Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ucraina susţine că a "oprit" asaltul rusesc asupra regiunii Harkov, care se desfăşura de două săptămâni, şi că a început o contraofensivă în acest sector din nord-estul ţării, unde vineri a venit şi preşedintele Volodimir Zelenski.

Armata rusă a lansat la 10 mai o ofensivă în regiunea Harkov, de la graniţă, cucerind mai multe localităţi şi obligând Ucraina să aducă întăriri în zonă. După două săptămâni de lupte, "forţele de apărare ucrainene au oprit trupele ruse" şi "desfăşoară acţiuni de contraofensivă", a declarat vineri colonelul Igor Prohorenko,  oficial al Statului Major ucrainean. El a descris situaţia ca fiind "dificilă", dar "stabilă şi sub control" în această regiune unde au loc lupte în special pentru controlul oraşului Vovceansk, care a fost împărţit în două şi unde Kievul a acuzat Moscova de abuzuri.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

"Inamicul este complet împotmolit în lupte de stradă la Vovceansk şi a suferit pierderi foarte grele", a declarat vineri generalul Oleksandr Sîrski, comandantul-şef al armatei ucrainene. El susţine că Moscova trimite "rezerve" pentru a-şi continua asaltul, iar între timp ruşii au trecut pe o poziţie defensivă în apropiere de Lîpţi.

Potrivit Kievului, obiectivul Rusiei este de a întinde până la punctul de rupere liniile de apărare ale forţelor ucrainene, slăbite de doi ani de război, de lipsa de noi recruţi şi de lipsa de armament din cauza lunilor de tergiversări occidentale.

Din 10 mai, aproape 11.000 de civili au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele din regiune, a declarat joi guvernatorul Oleg Sînehubov.

Pe de altă parte, preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat că se află vineri la Harkov, unde are întâlniri privind "apărarea regiunii, în special a Vovceanskului".

"Oraşul şi întreaga regiune Harkov merită tot sprijinul, recunoştinţa şi respectul nostru", a scris el pe reţelele sociale.

Liderul ucrainean s-a întâlnit cu lideri militari de rang înalt din oraş şi s-a deplasat la locul unei importante tipografii, la o zi după ce aceasta a fost distrusă într-un atac cu rachete ruseşti care a ucis cel puţin şapte persoane.

Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, care se află la aproximativ 30 km de graniţa cu Rusia, iar regiunea înconjurătoare se confruntă de luni de zile cu atacuri zilnice cu rachete, drone şi bombe ghidate. Cea mai mare parte a infrastructurii energetice a fost grav avariată în oraş, în care locuiesc încă aproximativ 1,3 milioane de oameni.

SITUAŢIE GREA ÎN ALTE SECTOARE ALE FRONTULUI

Totuşi, când a venit vorba de alte sectoare ale frontului, tonul generalului Sîrski a fost mai sumbru. Mai la sud, tot în regiunea Harkov, ruşii atacă de aproape un an în apropiere de Kupiansk, iar acum "situaţia este complicată în sectorul Kîslivka, unde inamicul încearcă să străpungă apărarea şi să ajungă la râul Oskil", a detaliat Sîrski.

În Donbas, comandantul a raportat lupte aprige în direcţia Ceasiv Iar, Pokrovsk şi Kurahove, unde ruşii au făcut progrese de luni de zile, fără a reuşi deocamdată să facă o breşă decisivă.

În cele din urmă, "cele mai intense şi violente lupte au loc în sectoarele Pokrovsk şi Kurahove. Inamicul încearcă să străpungă apărarea trupelor noastre pe o secţiune îngustă a frontului dintre Staromîhailivka şi Berdîci", a spus Sîrski.

Rusia susţine că a lansat ofensiva din nord-estul Ucrainei pentru a crea o zonă-tampon care să împiedice loviturile ucrainene pe teritoriul rusesc. Înaintările ruseşti din ultimele zile în apropiere de Ceasiv Iar par să se fi multiplicat de la ofensiva din 10 mai. În special, Moscova a revendicat capturarea a două sate de la periferia Ceasiv Iar, pe care Ucraina le-a eliberat cu mare dificultate vara trecută.

Kremlinul încearcă să profite de faptul că armata adversă a fost slăbită de pierderi şi de lunile de paralizie a ajutorului militar american.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.