Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat sâmbătă amendamente la o lege, care prevăd pedepsirea cu până la zece ani de închisoare a militarilor care dezertează sau refiuză să lupte în perioada de mobilizare, ca în prezent, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Putin însăpreşte astfel sancţiunile, la doar câteva zile după ce a decretat o mobilizare a rezerviştilor în Ucraina.

Aceste amendamente la Codul Penal, care au fost adoptate de Parlamentul rus săptămâna aceasta, au fost publicate pe portaliul juridic al Guvernului şi au intrat, astfel, în vigoare.

Ele prevăd pedepse de până la zece ani cu închisoarea în cazul militarilor care dezertează, se predau ”fără autorizaţie” inamicului, refuză să lupte sau nu se supun ordinelor în perioada de mobilizare.

Jafurile sunt pedepsite, potrivit acestor amendamente, cu pedepse de până la 15 ani de închisoare.

Aceste modificări legislative intervin după ce Vladimir Putin a decretat miecuri o mobilizare parţială a rezerviştilor cu scopul de a lupta în Războiul rus în Ucraina, unde forţele ruse au suferit înfrângeri în ultimele săptămâni.

Acest ordin de mobilizare - care vizează potrivit autorităţilor 300.000 de persoane, îi îngrijorează pe mulţi ruşi, dintre care unii aleg să plece din ţară.

Vladimir Putin a promulgat şi o lege care facilitează accesul la cetăţăenia rusă a străinilor care se angajează în armata rusă, în contextul în care Moscova caută să recruteze - prin toate mijloacele - oameni care să lupte în războiul rus din Ucraina.

Potrivit acestei legi, publicată şi ea pe portalul juridic al Guvernului, străinii care intră în armata rusă pe o perioadă de cel puţăin un an de zile vor putea cere cetăţenia rusă, fără să fie nevoiţi să facă dovada a cinci de reşedinţăă pe teritoriul rus, ca în celelate cazuri.

Această măsură pare să se adreseze în primuil rând imigranţilor din foste republici sovietice din Asia Centrală, care ocupă, în marile oraşpe ruseşti, ca Moscova, cele mai dificile locuri de muncă.

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a anunţat marţi deschiderea unui viitor birou de recrutare la Centrul Administrativ Saharovo pentru Imigranţi.

Înainte de Vladimir Putin să semneze această lege, Kazahstanul şi Uzbekistanul şi-au îndemnat cetăăţenii să nu ia parte la niciun conflict.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.