Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat joi un decret în vederea unei expulzări din teritoriile ucrainene anexate mai de mult sau mai de curând a oricăror locuitor care nu a dobândit cetăţenia rusă, dezvăluie Le Monde, relatează The Huffingtom Post.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit cotidianului francez, deţinătorii de paşapoarte ucrainene urmează să primească un paşaport rusesc - până la 1 iulie 2024 -, iar cei care vor refuza paşaportul vor fi consideraţi străini şi pot fi expulzaţi.

În decert se definesc mijloacele prin care cetăţenii din regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporijie obţin cetăţenia rusă.

Păstrarea paşaportului ucrainean atât de către locuitorii din Peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Rusia în 2014, cât şi de cei din zone din Ucraina aflate sub controlul armatei ruse - Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, anexate în septembrie 2022 - era posibilă, până în prezent.

Distribuirea paşapoartelor ruseşti în teritoriile ucrainene anexate a început cu mult înainte de termenul din vara lui 2024, în unele cazuri de ani de zile - de exemplu în regiunile separatiste ucrainene Lugansk şi Doneţk, unde aproape un milion de oameni au primit cetăţenia rusă - începând din 2014 -, potrivit le Monde.

UKAZ ANTICONSTITUŢIONAL

La Zaporojie şi Herson s-au livrat, începând din vara lui 2022, 130.000 şi, respectiv 96.000 de paşapoarte ruseşti.

În alt articol al ”ukazului” semnat de Putin se prevede ca ruşilor care au o a doua naţionalitate sau un titlu străin de sejur să li se ”limiteze” drepturile, fără alte precizări.

Alt articol al textului semnat de liderul de Kremlin prevede că locuitorii ”noilor teritorii” pot să fie ”deportaţi”, ”în cazul în care constituie o ameninţare la adresa securităţii naţionale, dacă susţin o schimbare violentă a ordfinii constituţionale, finanţează o activitate extremistă sau teroristă sau participă la manifestaţii interzise”.

Potrivit Le Monde, Putin şi-a pus semnătura pe această lege care contrazice Constituţia Rusiei, care prevede că cetăţenii sunt egali în faţa legii, ”indiferent de modul în care au dobândir cetăţenia rusă”.

Acest document nu garantează acestor noi cetăţeni ruşi aceleaşi drepturi ca celor născuţi ruşi.

Ruşii care au dobândit aceasgtă cetăţenie o pot pierde uşor dacă încalcă diverse prevederi ale Codului Penal, prevede ”Legea cetăţeniei”, adoptată la 18 aprilie.

Kremlinul vrea astfel să strângă laţul celor pe care-i consideră ”trădători”.

Vladimir Putin a semnat vineri alt decret, prin care creşte pedepsele cu închisoarea ale faptelor de ”înaltă trădare”.

Aceste fapte pot fi pedepsite de-acum cu închisoarea pe viaţă.

Persoanele găsite vinovate de sabotaj vor putea să fie condamnate la 20 de ani de închisoare, cu cinci ani mai mult decât în prezent.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.