Călătoria vicepreşedintei Kamala Harris din Singapore în Vietnam a fost amânată, marţi, câteva ore, după ce doi oficiali americani au raportat simptome ale Sindromului Havana, informează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zborul a fost întârziat de o investigaţie a celor două posibile cazuri raportate în Hanoi, au spus oficiali ai administraţiei.

Investigaţia era incipientă şi oficialii au considerat sigur pentru Harris să ajungă în Vietnam, parte a vizitei sale de câteva zile în Asia, ce are obiectivul de a reasigura aliaţii SUA cu privire la politica externă americană în timpul evacuării din Afganistan.

Sindromul este inexplicabil, însă oamenii de ştiinţă americani spun că este probabil cauzat de radiaţii microunde. A fost raportat prima dată în Cuba, în 2016 - 2017. Diplomaţi americani şi canadieni în Havana au acuzat diverse simptome, de la ameţeală la pierderea echilibrului, a auzului şi anxietate.

SUA au acuzat Cuba că derulează „atacuri sonice”, fapt negat de autorităţile din insulă, iar incidentele au dus la creşterea tensiunii dintre cele două naţiuni.

Un studiu academic făcut în SUA în 2019 a descoperit „anomalii ale creierului” în cazul diplomaţilor care s-au simţit rău, însă Cuba a respins acest raport.

Secretarul de presă de la Casa Albă, Jen Psaki, a declarat la un briefing că oficialii americani „iau în serios fiecare raport legat de sindromul Havana”.

Oficialii americani nu au confirmat încă cazurile recent raportate şi nu au avut legătură cu nimeni din echipa cu care călătoreşte Harris, a mai spus Psaki.

Alte două cazuri similare au fost raportate de personal american în Vietnam în ultima săptămână. Nu este clar cine a fost afectat, iar oficialii au spus că nu este vorba despre cineva care lucrează pentru Harris.

Cazuri similare, inexplicabile, au fost raportate în trecut de americani din ţari ca Germania, Austria, Rusia şi China.

Aceasta este a doua vizită externă a Kamalei Harris de când a preluat funcţia, în ianuarie, după ce a fost în Guatemala şi Maxic în luna iunie. Este pentru prima dată când un vicepreşedinte american ajunge în Vietnam.

În prima zi la Hanoi, ea s-a întâlnit cu prim-ministrul Pham Minh Chinh şi a declarat că SUA vor oferi Vietnamului 1 milion de doze suplimentare de vaccin anti-Covid, care vor începe să ajungă în următoarele 24 de ore.

Statele Unite au donat în total 6 milioane de doze către Vietnam, care se confruntă cu cea mai mare creştere a numărului infecţiilor cu SARS-CoV-2 de la începutul pandemiei.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.