Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev se află la Beijing, într-o vizită neanunţată în prealabil, şi s-a întâlnit cu preşedintele chinez Xi Jinping, cu care susţine că a discutat despre conflictul din Ucraina, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a postat pe canalul său Telegram o înregistrare video în care apare la întâlnirea cu Xi zâmbind pentru fotografii, precum şi imagini de la o întâlnire între oficialii chinezi şi ruşi.

Medvedev a declarat că el şi Xi au discutat despre parteneriatul strategic "fără limite" al celor două ţări, precum şi despre Ucraina. El nu a oferit mai multe detalii, potrivit Reuters.

"Am discutat despre cooperarea dintre cele două partide de guvernământ din China şi Rusia, cooperarea bilaterală în cadrul parteneriatului nostru strategic, inclusiv în ceea ce priveşte economia şi producţia industrială. Am discutat, de asemenea, chestiuni internaţionale - inclusiv, desigur, despre conflictul din Ucraina„, a declarat Medvedev.

"Discuţiile au fost utile", a adăugat el.

Rusia încearcă să promoveze legături economice, politice şi de securitate mai strânse cu China pentru a compensa pierderea legăturilor cu Occidentul şi îl vede pe Xi ca pe un potenţial aliat într-o coaliţie anti-occidentală, notează Reuters.

În "China Daily", oficiosul de limbă engleză al Partidului Comunist Chinez, ştirea dintre întâlnirea lui Medvedev cu Putin nu figurează pe prima pagină şi are două paragrafe, fără a fi însoţită de vreo fotografie. "Xi şi Medvedev au avut o discuţie fructuoasă" este titlul ştirii.

"Xi Jinping, secretarul general al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez, s-a întâlnit miercuri cu preşedintele Partidului Rusia Unită, Dmitri Medvedev, aflat în vizită la Casa de Oaspeţi a Statului. Ambii lideri au făcut schimb de opinii despre schimburile dintre partide, legăturile bilaterale, criza din Ucraina, precum şi despre alte probleme internaţionale şi regionale de interes comun", se spune în ştirea publicată de oficiosul chinez.

În schimb, pentru agenţia oficială rusă TASS subiectul este de primă importanţă, fiind plasat în fruntea site-ului atât în ediţia de limbă rusă, cât şi în cea de limbă engleză. În ediţia de limbă rusă se precizează că Medvedev i-a transmis lui Xi Jinping un mesaj de la Vladimir Putin, în timp ce ediţia în limba engleză consemnează că Rusia şi China au convenit să construiască împreună o staţie pe Lună, în condiţiile în care şi Statele Unite au un astfel de proiect.

Vizita lui Medvedev în China intervine în ziua în care liderul de la Kremlin intenţionează să anunţe obiectivele armatei ruse pentru 2023, în timp ce preşedintele Volodimir Zelenski este aşteptat într-o vizită surpriză la Washington, prima sa ieşire în străinătate după ce Rusia a invadat Ucraina.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.