Oficiali musulmani şi evrei au adus un omagiu victimelor Holocaustului - în cadrul unei vizite comune catalogată drept ”istorică” - în fostul lagăr de exterminare nazist Auschwitz, cu câteva zile înainte de comemorarea a 75 de ani de la eliberarea lagărului de către Armata Roşie la 27 ianuarie 1945, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Secretarul general al Ligii Islamice Mondiale, sauditul Mohammad bin Abdulkarim Al-Issa a subliniat că vizita în lagărul de exterminare nazist a aproximativ 60 de reprezentanţi religioşi sau ai unor asociaţii veniţi din lumea întreagă era ”o datorie sacră şi o mare onoare”.

Secretarul general s-a prosternat, în timp ce a condus rugăciunea, în apropiere de Memorialul Auschwitz, dedicat celor peste un milion de persoane, marea majoritate evrei, care au fost exterminate în lagăr.

David Harris, un reprezentant al organizaţiei American Jewish Committee (AJC, Comitetul Evreiesc American) cu sediul la New York, care a organizat vizita, a subliniat că este vorba despre prima delegaţie musulmană ”cu lideri plasaţi atât de sus care a vizitat vreodată Auschwitzul sau alt lagăr nazist al morţii”.

Vizita a avut loc înainte de ceremoniile de luni în lagărul de la Auschwitz cu ocazia marcării a 75 de ani de la aniversarea eliberării acestuia.

Dintre cele şase milioane de evrei asasinaţi de nazişti în timpul celui de-al Doilea Război Mindial, un milion au fost ucişi la Auschwitz-Birkenau, majoritatea în camera de gazare.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.