Premierul ungar Viktor Orban l-a invitat marţi pe omologul său suedez Ulf Kristersson la Budapesta, pentru a încerca să soluţioneze diferendele care blochează ratificarea de către Ungaria a aderării Suediei la NATO, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”I-am trimis azi (marţi) o scrisoare premierului Ulf Kristersson, pentru a-l invita în Ungaria să discutăm despre intrarea Suediei în Alianţa Nord-Atlantică”, anunţă într-o postare pe X Viktor Orban.

Ungaria, care şi-a exprimat susţinerea de principiu, şi Turcia nu au ratificat aderarea şi o tărăgănează de luni de zile.

Liderul naţionalist ungar a promis ca Ungaria să nu fie ultimul stat membru NATO care să ratifice aderarea Suediei, însă a fost devansat de Parlamentul turc, care urmează să se exprime prin vot săptămâna aceasta, potrivit presei turce.

O sursă parlamentară turcă contactată de AFP a evocat în acest sens data de joi.

Budapesta cere Stockholmului să-şi înceteze politica de ”denigrare” şi remarcile frecvente despre Executivul lui Orban, pe care-l acuză de o derivă autoritaristă.

Ungaria are dreptul ”să ceară mai întâi respectul Suediei” înainte de a se ”pregăti să ia o decizie pozitivă”, declara în urmă cu câteva luni Orban.

”MASCARADĂ NEBUNEASCĂ”

Şeful de cabinet al lui Viktor Orban, Gergely Gulyas, şi-a exprimat săptămâna trecută regretul faţă de atitudinea Suediei.

”Suedezii nu au luat nicio măsură să construiască o relaţie amicală” şi să câştige ”încrederea” Ungariei, declara presei Gergely Gulyas, exprimându-şi mirarea că intrarea în NATO ”nu este o prioritate” a Stockholmului.

Partidul ungar MSZP (socialist, opoziţie) i-a cerut lui Viktor Orban ”să pună capăt acestei mascarade nebuneşti care daună considerabil imaginii Ungariei”.

Partidul a cerut să se convoace o sesiune extraordinară a Parlamentului în vedere unui vot.

Suedia şi-a anunţat în mai 2022, în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, candidatura la NATO, în acelaşi timp cu Finlanda, care a devenit în aprilie al 31-lea membru al Alianţei Nord-Atlantice.

Biroul premierului suedez, contactat de AFP cu privire la acest subiect, nu a recaţionat imediat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.