Numărul doi interimar al diplomaţiei americane, Victoria Nuland, anunţă că s-a întâlnit cu autorii loviturii de stat din Niger, în vederea unor negocieri ”dificile”, care nu au permis o soluţie negociată, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Aceste discuţii au fost extrem de deschise, iar uneori dificile”, a declarat luni telefonic presei Victoria Nuland, potrivit căreia militarii care au preluat puterea la Niamey sunt conştienţi de ”riscurile” unei alianţe cu Rusia.

Numărul doi interimar al diplomaţiei americane a anunţat că s-a întâlnit cu generalul de brigadă Moussa Salaou Barmou, noul şef al Statului Major, şi cu alţi conducători, dar că nu a putut să dicute nici cu şeful militarilor pucişti Abdourahamane Tiani şi nici cu preşedintele îndepărtat de la putere Mohamed Bazoum.

Victoria Nuland a precizat că a propus ”nemeroase opţiuni” care să pună capăt loviturii de stat din Niger şi ”bunele oficii” ale Statelor Unite ”dacă există o dorinţă a responsabililor de a reveni la ordinea constituţională”.

”Nu aş spune că această oferă a fost luată în calcul în vreun fel”, a declarat ea.

”Sper ca ei să ţină o uşă deschisă diplomaţiei. Noi le-am făcut această propunere. Vom vedea”, a adăugat ea.

Reprezentanta americană a precizat că generalul Barmou era la curent cu cooperarea între Niger şi Statele Unite, din cauza angajamentului său, în trecut, în Forţele Speciale.

”Persoanele care au luat această decizie (de a da lovitura de stat) înţeleg foarte bine riscurile la adresa suveranităţii lor ale unei invitări a Wagner”, a subliniat Victoria Nuland, referindu-se la gruparea paramilitară rusă Wagner, prezentă în Maliul vecin.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.