Partidul Democrat Progresist (PDP), care se află la putere în Taiwan l-a desemnat miercuri drept candidat în alegerile prezidenţiale prevăzute în 2024 pe vicepreşedintele William Lai, cunoscut prin luarea unor poziţii tranşante în favoarea independenţei insulei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Sunt foarte onorat că am obţinut nominalizarea” Partidului Democrat Progresist (PDP) în alegerile prezidenţiale din 2024 ”şi să apăr datoria de salvare a Taiwanului”, a declarat într-o conferinţă de presă a formaţiunii William Lai.

Acest anunţ intervine în urma unor manevre militare importante ale Chinei în jurul Taiwanului, care a simulat atacuri ţintite şi o încercuire a insulei.

William Lai, în vârstă de 63 de ani, urmăreşte de mult timp să obţină învestitura PDP pentru a-i succeda lui Tsai Ing-wen.

Preşedinta taiwaneză, al cărei al doilea mandat de patru ani se încheie în mai 2024, nu mai poate candida la preţedinţie.

William Lai este urât - în mod deschis - de către Guvernul comunist de la Beijing, care consideră că Taiwanul face parte din teritoriul chinez.

El este şi mai vehement decât Tsai Ing-wen în problema independenţei Taiwanului, însă consideră că nu este necesară proclamarea oficială a independenţei, pentru că insula este ”deja o ţară suverană”, în opinia sa.

”Liniştirea nu poate cumpăra pacea”, tuna el în ianuarie, imediat după ce a fost ales preţedintele PDP.

El i-a îndemnat atunci pe taiwanezi să se unească împotriva ”expansiunii autoritarismului Chinei”.

China a sporit presiunea militară, diplomatică şi economică asupra insulei după instalarea la putere a lui Tsai Ing-wen, în 2016.

”În prezent, blocul democratic al comunităţii internaţionale a conştientizat ameninţarea pe care o reprezintă China la adresa comunităşii internţaionale şi este îngrijorat de importanţa păcii în Strâmtoarea Taiwan”, a declarat miercuri William Lai.

”Trebuie să ne pregătim de război pentru a-l evita, iar pentru a opri un război trebuie să fim capapbili să-l purtăm”, a subliniat el.

”Nu vom renunţa nici la nicio şansă de pace”, a adăugat el.

William Lai a pledat în favoarea unei cooperări cu Beijingul în vederea unei îmbunătăţiri a vieţii locuitorilor de o parte şi de alta a Strâmtorii Taiwan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.