Peste o mie de persoane au fost reţinute, sâmbătă, în Franţa, iar la Paris, în urma ciocnirilor dintre protestatari şi forţele de ordine, 55 de oameni au fost răniţi. Tensiunile continuă pe marile artere ale Capitalei franceze, dar şi în alte oraşe din Hexagon, în timp ce la Bruxelles au fost înregistrate 400 de arestări din rândul „vestelor galbene”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În Franţa au fost reţinuţi, percheziţionaţi şi chestionaţi peste 1.000 de oameni, iar 720 se află în custodia autorităţilor. Cât priveşte Parisul, aici au fost 737 de interpelări şi peste 500, în custodie.

Dintre cei 55 de răniţi de la Paris, trei fac parte din forţele de ordine.

Manifestări şi ciocniri violente au loc, la această oră, şi în Bordeaux, Toulouse, Marsilia, Nisa şi Grenoble.

Punctele considerate nevralgice în Paris sunt Champs-Elysées, Piaţa Saint-Augustin şi Trocadéro.

Pe Champs-Elysées, între manifestanţii pacifişti s-au infiltrat unii violenţi care au început să arunce cu diverse proiectile către forţele de ordine, care au ripostat cu jeturi de gaz lacrimogen.

În Piaţa Saint-Augustin au fost distruse o maşină şi mai multe vitrine, iar un jurnalist Le Figaro a relatat că mulţi dintre „vestele galbene” caută să părăsească Parisul, îndreptându-se spre gări.

Spre Piaţa Trocadéro au trecut 14 camioane ale CRS (forţele de ordine) şi 2 blindate, a comentat un alt jurnalist al ziarului francez. 

(Foto: Twitter)
(Foto: Twitter)

Baricade, incendieri, distrugerea unor vitrine de magazine şi terase ale unor restaurante s-au numărat printre acţiunile „vestelor galbene”. În ripostă, forţele de ordine au apelat la tunuri cu apă, gaze lacrimogene, au intervenit cu blindate şi au blocat mai multe artere importante ale Capitalei.

Scutieri şi călare, poliţiştii şi jandarmii au intervenit pentru a dispersa mulţimea încă de dimineaţă, din jurul orei 09.00.

Prim-ministrul francez Edouard Philippe şi ministrul de Interne, Christophe Castaner, s-au întâlnit sâmbătă de două ori, în cadrul celulei de criză organizate la Ministerul de Interne privind manifestările ce au purtat numele de „Actul patru”.

Fără a oferi prea multe detalii, Philippe a apreciat intervenţia forţelor de ordine drept una remarcabilă. El a publicat mai târziu un mesaj pe Twitter, alături de fotografii cu reprezentanţi ai forţelor de ordine: „Recunoştinţă, admiraţie şi susţinere”.

Protestatarii, mai scriu jurnaliştii francezi, vorbesc deja despre o întâlnire de „sâmbătă viitoare”, însă „depinde de ce va spune Macron”.

La Bruxelles, unde are loc o manifestare a „vestelor galbene”, au fost făcute 400 de arestări, iar un poliţist a fost rănit.

La ora publicării acestei ştiri, bulevardul Champs-Elysées era în mare parte evacuat.

Potrivit AFP, casa din l'île d'Ouessant a lui François de Rugy, ministrul Ecologiei şi Dezvoltării Durabile, a fost vandalizată, noaptea trecută, mai multe mesaje anti-guvernamentale fiind scrise pe faţadă şi ferestre.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.