Protestatarii din mişcarea „vestelor galbene” au anulat întâlnirea cu premierul francez Edouard Philippe programată pentru marţi după ce unii membri au primit ameninţări cu moartea, scrie BBC, în timp ce presa locală anunţă că guvernul francez va suspenda taxa controversată pe carburanţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform unor surse guvernamentale, prim-ministrul Edouard Philippe va anunţa suspendarea taxei pe carburanţi care urma să fie implementată de la 1 ianuarie 2019, pentru a încerca să pună caapăt protestelor violente.

De asemenea, vor fi luate şi alte măsuri care au ca scop calmarea situaţiei, conform surselor.

Câţiva membri ai grupului au fost ameninţaţi cu moartea de alţi protestatari mai duri, care i-au avertizat să nu intre în negocieri cu guvernul.

Vestele galbene protestează privind o taxă controversată asupra carburanţilor de la jumătatea lui noiembrie. Însă protestele reflectă o nemulţumire vastă faţă de activitatea guvernului şi a preşedintelui Emmanuel Macron în general.

Trei persoane au murit de când au început protestele iar violenţele şi vandalismul de sâmbătă din timpul protestelor de la Paris au fost condamnate de Macron.

Mişcarea şi-a luat numele de la vestele fosforescente pe care trebuie să le aibă în maşină toţi şoferii francezi, conform legii. Mişcarea s-a dezvoltat datorită reţelelor sociale şi are susţinători din întreaga arie politică. Preşedintele Macron şi-a acuzat oponenţii politici că se folosesc de mişcare pentru a-i bloca reformele.

Macron a vizitat Arcul de Triumf duminică, după ce unul dintre cele mai cunoscute monumente ale Franţei a fost vandalizat de protestatari. Mai multe grupuri de bărbaţi tineri, având feţele acoperite, unii dintre ei înarmaţi cu bâte şi topoare, au creat haos pe străzile din centrul Parisului sâmbătă, dând foc mai multor maşini şi clădiri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.