Un avion aparţinând companiei aeriene private venezuelene Turpial a efectuat un zbor din Venezuela în Columbia - după doi ani de întrerupere a zborurilor între cele două ţări -, în urma unei restabiliri a relaţiilor diplomatice şi comerciale, întrerupte în 2019, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un avion Boeing aparţinând companiei aeriene private venezuelene Turpial a decolat luni, la ora locală 17.30 (marţi, 0,30, ora României) de la Caracas şi a aterizat luni, la ora locală 18.00 (marţi, 1.00, ora României) la Bogota.

”Acest zbor marchează o reluate atât de aşteptată a legăturii aeriene directe între Columbia şi Venezuela, două ţări surori care cooperează pentru un viitor prosper”, a salutat într-un mesaj postat pe Twitter ministrul columbian al Comerţului, German Umana.

Într-o primă fază, Turpial urmează să asigure zboruri între cele două capitalele în zilele de luni şi sâmbătă.

Venezuela a încercat mai întâi să reia această legătură aeriană prin compania publică venezueleană Conviasa, însă sancţiunile financiare care i-au fost impuse de către Statele Unite i împiedică să facă acest lucru.

Compania aeriană columbiană de stat Satena preconizează să asigure, la rândul său, miercuri, primul zbor către Caracas, urmat la 28 noiembrie de o legătură Barranquilla-Caracas.

Restabilirea relaţiilor bilaterale şi această reluare a zborurilor intervin după instalarea la preşedinţia Columbiei a lui Gustavo Petro, la 7 august.

În 2019, cele două ţări şi-au întrerupt relaţiile diplomatice după ce preşedintele columbian de atunci Ivan Duque (2018-2022) denunţat realegerea lui Nicolas maduro drept ”frauduloasă” şi l-a recunoscut ca preşedinte al ţării pe liderul opoziţiei venezuelene Juan Guaido.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.