Opozantul venezuelean Juan Guaido îndeamnă la noi manifestaţii ”în toată ţara” marţi, în a cincea zi a unei pene uriaşe de curent care paralizează ţara, după ce Adunarea Naţională, dominată de opoziţie, a plasat Venezuela în ”stare de alertă”, invocând situaţia ”calamitoasă” din ţară, care se confruntă cu o catastrofă alimentară şi sanitară, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În schimb, preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a îndemnat populaţia la ”rezistenţă activă” în faţa atacurilor urzite, în opinia sa, ”de Statele Unite” contra sistemului electric al ţării, cu scopul de a pregăti o intervenţie militară.

Invocând situaţia ”calamitoasă” - alimentară şi sanitară - după 100 de ore fără curent, Parlamentul a decretat luni starea de alertă în ţară, la cererea lui Guaido, preşedintele interimar autoproclamat şi recunoscut de aproximativ 50 de ţări.

”Lansez un apel către toate puterile sociale populare”, a tunat Maduro într-o alocuţiune la televiziunea naţională, citând ”colectivos” - care desemnează atât grupuri de cetăţeni care fac activităţi sociale, cât şi foraţiuni violente, care acţionează ca miliţii.

Maduro consideră că atacurile vizând sistemul electric maschează o voinţă a Statelor Unite de a ”dispera” populaţia, pentru a încerca să introducă în forţă ajutorul umanitar pe care l-a respins şi a justifica o intervenţie militară americană deghizată.

TOTUL ÎN DOLARI

Decretul aprobat de Adunarea Naţională face apel la ”cooperarea internaţională” în vederea scoaterii ţării din marasm.

În pofida reluării treptate a aprovizionării cu curent în mai multe cartiere din Caracas, situaţia rămânea haotică pentru populaţie, iar procurarea apei şi hranei la un preţ accesibil a devenit un adevărat pariu. Totul se negociază de-acum în dolari, până în cele mai îndepărtate colţuri ale ţării.

Guvernul a anunţat o nouă zi liberă, marţi, în contextul în care ţara abia iese din vacanţa carnavalului şi este ”oprită” de vineri dimineaţa.

”Nu, situaţia nu este normală în Venezuela, iar noi nu vom lăsa să se instaleze această tragedie”, a insistat Guaido, îndemnându-şi susţinătorii să manifesteze începând de la ora locală 15.00 (21.00, ora României) pe tot teritoriul ţării şi la Caracas.

El a decretat, de asemenea, o suspendare a livrărilor de petrol către Cuba, apărând necesitatea de a face ”economii de energie”, în timp ce populaţia se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din istoria ţării, în pofida colosalelor sale rezerve de aur negru.

”Gata cu petrolul pentru Cuba!”, a strigat Guaido, în contextul în care, în virtutea unor acorduri bilaterale semnate cu defunctul preşedinte Hugo Chavez, Venezuela trimite aproximativ 90.000 de barili pe zi aliatului său socialist.

Această măsură are puţine şanse să fie aplicată atât timp cât Maduro susţine de susţinerea armatei - care gestionează industria petrolieră. Însă ea a provocat imediat o reacţie puternică la Havana, care a denunţat într-un comunicat ”minciuni”.

La rândul său, secretarul de Stat american Mike Pompeo a criticat ”rolul central al Cubei şi Rusiei” în ”subminarea viselor democratice şi bunăstării venezuelenilor”.

El a anunţat retragerea întregului personal diplomatic care mai este prezent în Venezuela.

Potrivit Constituţiei, proclamarea stării de alertă - faza preliminară a stării de urgenţă - deschide în mod teoretic calea celor aproximativ 250 de tone de ajutoare umanitare depozitate de opoziţie la porţile ţării, blocate de Guvern, care denunţă o tentativă mascată a unei intervenţii militare americane.

Maduro a atribuit pana uriaşă de curent care afectează întregul teritoriu al ţării unui atac ”cibernetic” urzit de către Statele Unite împreună cu opoziţia împotriva principalei centrale hidroelectrice venezuelene.

JAFURI ŞI MORŢI

Această explicaţie a fost catalogată drept un ”scenariu hollywoodian” de către Guaido, care a denunţat în faţa deputaţilor ”corupţia şi incompetenţa” serviciilor publice însărcinate cu alimentarea cu electricitate.

Potrivit unor ONG-uri, pana de curent a provocat deja moartea a cel puţin 15 bolnavi în spitale - între care puţine sunt dotate cu generatoare în stare de funcţionare.

Aceste bilanţuri au fost dezminţite duminică de către ministrul Sănătăţii Carlos Alvarado.

Însă este imposibil să se ştie ce s-a întâmplat în ţară, în lipsa unor mijloace de comunicare.

Guvernul lui Donald Trump a anunţat deja o serie de sancţiuni economice, vizând mai ales compania petrolieră publică PDVSA.

Confruntarea dintre Guaido şi Maduro durează de la 23 ianuarie.

Mike Pompeo a recunoscut să Statele Unite ar fi ”preferat ca lucrurile să se întâmple mai rapid”. ”Însă am deplină încredere”, a adăugat el.

”Lucrurile se mişcă în direcţia vrută de venezueleni şi vor continua astfel”, a apreciat şeful diplomaţiei americane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.