Atleta belarusă Kristina Ţimanuskaia, care a fost la un pas de a fi repatriată cu forţa duminică în Belarus, după ce şi-a criticat antrenorii la Jocurile Olimpce (JO) de la Tolyo, s-a refugiat luni în incinta Ambasadei Poloniei în Japonia şi urmează să sosească în Polonia în zilele următoare, cu o ”viză umanitară”, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Adjunctul ministrului polonez de Externe Marcin Przydacz a declarat Reuters că alergătoarea de sprint, în vârstă de 24 de ani, care ar fi urmat concureze luni în cursa de 200 de metri, ”prevede să vină în Polonia în zilele următoare”.

”Polonia va face tot ceea ce este necesar pentru a o ajuta să îşi continue cariera sportivă. Polonia apără mereu solidaritatea”, a scris el într-un medsaj postat pe Twitter.

Kristina Ţimanuskaia a sosit luni, la ora locală 17.00 (11.00, ora României), la Ambasada Poloniei în capitala japoneză, la bordul unui vehicul gri.

În timp ce pătrundea în incinta diplomatică, cu bagaje în culorile delegaţiei belaruse la Tokyo, o femeie a agitat un steag alb-roşu al opoziţiei la poarta ambasadei.

Potriivt unei surse de la Ministerul ucrainean de Interne, soţul Kristinei Ţimanuskaia, Arseni Jdanevici, se află în Ucraina.

Acest incident diplomatic, în marja Jocurilor Olimpice, a relevat din nou situaţia politică din Belarus, în urma deturnării către Minsk a unui avion comercial la bordul căruia se afla un opozant belarus, din ordinul preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko.

Manifestaţii uriaşe care au contestat realegerea lui Lukaşenko, la 9 august 2020, denunţată drept frauduloasă, au fost reprimate dur, iar majoritatea liderilor opoziţiei sunt încarceraţi sau au plecat în exil.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.