Ministrul polonez al Agriculturii Robert Telus se declară dispus să discute cu Ucraina despre transportul cerealelor, atât timp cât ”interesele agricultorilor polonezi sunt securizate, iar cerealele ucrainene nu intră în Polonia”, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Mă bucur că Ucraina a început să discute cu noi şi nu peste noi cu Uniunea Europeană (UE) sau în mod individual cu diverse ţări în afara de noi, pentru că ar fi ridicol”, a declarat vineri presei ministrul polonez al Agriculturii, potrivit postului polonez TVN24, afiliat CNN.

Preşedintele polonez Andrzej Duda a anunţat joi că este dispus să discute cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski ca ”prieteni”, pentru a rezolva ”situaţiile dificile” din Polonia şi Ucraina, după ce Varşovia a anunţat că nu va mai trimite armament Kievului, în disputa cu privire la exportul cerealelor ucrainene.

Tensiuni cresc de mai multe luni, în urma interzicerii exportului cerealelor ucrainene implemantat în acest an de către mai multe state membre ale Uniunii Europene cu scopul de a-şi proteja agricultorii împotriva preţurilor mici ucrainene.

UE  a anunţat săptămâna trecută că analizează o suspendare a acestei interdicţii.

Polonia, Ungaria şi Slovacia au anunţat imediat că resping această ridicare a interdicţiei şi că vor să menţină restricţiile.

”Această problemă trebuie să fie soluţionată. Este un diferend care de fapt este un diferend juridic”, a declarat joi TVN24 Andrzej Duda.

”Înşeleg că (Ucraina) vrea cu orice preţ ajutor în situaţia sa, iar astfel nu-i pasă unde-şi vinde cerealele, însă nouă nu este indiferent şi vrem să o ajutăm şi o ajutăm”, declara el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.