Varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2, care este mai puţin mortală, permite "mai multă flexibilitate" în ceea ce priveşte restricţiile în China, i-ar fi spus preşedintele Xi Jinping preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, în condiţiile în care liderul chinez se confruntă cu proteste fără precedent în mandatului său din cauza politicii „zero-Covid”, a declarat un oficial european, citat de AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Protestele din China se datorează faptului că "oamenii sunt frustraţi" după trei ani de epidemie, i-ar fi spus Xi Jinping lui Charles Michel în timpul discuţiilor pe care le-au avut joi, potrivit oficialului european, care a vorbit sub protecţia anonimatului.

Mai multe oraşe chineze au mai relaxat vineri din regulile draconice împotriva Covid, în urma protestelor istorice din ultimele zile, când oamenii au cerut încetarea restricţiilor şi mai multe libertăţi. Furia şi frustrarea chinezilor faţă de politica sanitară dură a ţării s-a revărsat în stradă la sfârşitul săptămânii trecute, când a avut loc o mobilizare de o amploare nemaiîntâlnită în ultimele decenii.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care reprezintă cele 27 de state membre ale UE, s-a aflat miercuri şi joi la Beijing, unde s-a întâlnit cu preşedintele Xi Jinping, fiind primul oficial UE cu rang înalt care ajunge în China după trei ani de pandemie.

Potrivit oficialului eurpean, el a ridicat problema restricţiilor severe din China şi a pledat pentru utilizarea vaccinurilor împotriva Covid.  "Răspunsul pe care l-a primit din partea preşedintelui (Xi) a fost mai mult pentru a explica de ce există proteste, pentru a se plânge că, după trei ani de Covid, a apărut o problemă pentru că oamenii sunt frustraţi şi (a spus că) protestatarii erau în principal studenţi", a explicat oficialul european. Xi Jinping ar fi sugerat că relaxarea politicii anti-Covid este acum justificată, subliniind că varianta de Covid care circulă în prezent în China este în special Omicron, mai puţin letală, ceea ce deschide calea pentru "o mai mare flexibilitate în ceea ce priveşte restricţiile", potrivit oficialului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.