Numeroşi americani au hotărât să iasă la cumpărături, de teamă ca Guvernul federal să nu restrângă vânzarea de arme de foc şi de muniţie după proclamarea stării de urgenţă, iar pastele făinoase şi hărtia igienică nu sunt singurele mărfuri asupra cărora se dezlănţuie consumatorii anxioşi în Statele Unite, unde vânzătorii de armament şi-au văzut vânzările ”explodând” odată cu cazurile de covid-19.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit The Los Angeles Times, scrie Le Figaro, vânzările de armament au crescut mai ales în statele cu cele mai multe cazuri de contaminare cu noul coronavirus - California, statul Washington şi New York.

Creşterea este însă notabilă în alte zone, mai puţin afectate, în care numeroşi consumatori îşi achiziţionează pentru prima oară arme de foc.

În afară îngrijorarea faţă de creşterea criminalităţii care ar putea decurge din criza sanitară, mulţi americani s-au hotărât să-şi facă cumpărăturile de teamă că Guvernul federal ar putea restrânge vânzarea de arme de foc şi de muniţie din cauza proclamării stării de urgenţă vineri de către Donald Trump.

Din acelaşi motiv, unii cumpără pachete de macaroane, iar alţii îşi fac stocuri de 9 mm.

”Am vândur 12 pistoale în doar două ore”, declară pentru Fox News Gabriel Vaughn, proprietarul unui magazin de armament de la Petaluma, în California, care estimeaază că vânzările de arme de foc şi muniţie sunt de cinci ori mai mari decât de obicei.

”De fiecare dată când oamenii se tem cu privire la viitor, vânzările cresc, iar ei vor mereu acelaţi lucru: armament şi muniţie”.

”Atunci când spun că vânzările explodează, este un eufemism”, subliniază, în Los Angeles Times, proprietarul unui magazin de armament din Tulsa, în Oklahoma.

Potrivit unui comunicat publicat de site-ul de vânzare de armament Ammo.com, vânzările de muniţie au crescut cu 68% în perioada 23 februarie-4 martie, faţă de cele 11 zile precedente.

”Ştiam că instabilitatea politică şi economică au un impact asupra vânzărilor, dar este prima oară când vedem un virus cauzând o asemenea creştere”, declară directorul de marketing al site-ului, Alex Horsman.

”Clienţii noştri vor să fie pregătiţi şi nu doar cu măşti. Ei vor să ştie că, orice s-ar întâmpla, se vor putea proteja pe ei şi familiile lor”.

Donald Trump Jr, unul dintre fii locatarului Casei Albe, şi-a ironizat sâmbătă, pe Twittter, ”prietenii democraţi” care îi cer sfaturi despre ce tip de armă de foc să cumpere ”pentru orice eventualitate” şi care se interesează mai ales de puştile de asalt - o categorie de arme aflată în colimatorul susţinătorilor unei reglementări mai stricte. ”Aha, sunt de acord cu al Doilea Amendament acum?”.

Presa americană scrie că americanii de origine asiatică ar fi fost primii care au achiziţionat masiv arme de foc, de teama unor represalii rasiste, după apariţia noului coronavirus în China. Acest sentiment de teamă s-ar fi răspândit apoi în întreaga populaţie.

”Acum toată lumea vrea arme”, a declaart pentru Los Angeles Times proprietarul unui magazin de armament din California, care şi-a epuizat stocul şi nu se poate reaproviziona la furnizori. ”Nu doar în California, în întreaga ţară se devalizează, ca hârtia igienică”, spune el.

Mişcarea Everytown, care luptă pentru o reglementare a armelor de foc, i-a avertizat pe Twitter pe apărătorii armelor de foc izolaţi împreună cu copiii, în vederea unei diminuări a răspândirii virusului, cu privire la riscul unor accidente. ”Părinţi, fiţi inteligenţi, depozitaţi-vă armele blocate, descărcate şi separat de muniţie”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.