Valuri de până la trei metri înălţime au atins Centrala Nucleară Shika, situată pe coasta de vest a Japoniei - în timpul unui tsunami care a urmat cutremurului devastator de Anul Nou în Peninsula Noto -, anunţă operatorul centralei, Hokuriku Electric Power, care dă asigurări că aceasta nu a suferit pagube, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cutremurul de magnitudinea 7,5 care a devastat Peninsula Noto, în centrul Japoniei, la 1 ianuarie, s-a soldat cu peste 200 de morţi şi zeci de dispăruţi, potrivit unui ultim bilanţ provizoriu prezentat de către autorităţi.

Seismul a provocat un tsunami cu valuri înalte de câţiva metri.

Această catastrofă a reaprins în Japonia amintirea dureroasă a catastrofei din 2011, în care un tsunami a avariat grav Centrala Nueclară Fukushima Daiichi (nord-est), provocând fuziunea miezurilor a trei reactoare.

Valuri de până la un metru au început să atingă Centrala Nucleară Shika la 1 ianuarie, către ora locală 16.30 (9.30, ora României), la aproape 20 de minute după cutremur, potrivit operatorului Hokuriku Electric Power.

Au urmat alte valuri, mai importante.

”Analiza noastră a arătat că valuri de până la trei metri au atins, către ora (locală) 17.45 (10.45, ora României), baza centralei, care se află pe coastă, dar la 11 metri deasupra nivelului mării”, declară miercuri AFP un purtător de cuvânt al companiei.

Această centrală, situată în sudul Peninsulei Noto, este protejată şi de un dig de patru metri înălţime, construit după accidentul nuclear de la Fukushima în 2011, a subliniat el.

Hokuriku Electric Power a aflat aceste informaţii mai detaliate despre tsunami după ce a cules date de la un senzor situat în larg, menit să transmită măsurători după seism.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.