Laboratul farmaceutic american Pfizer şi compania germană în domeniul biotehnologiei BioNTech anunţă că vaccinul împotriva covid-19 Pfizer-BioNTech prezintă un răspuns al anticorpilor ”robust” la copiii cu vârsta cuprinsă între cinci şi 11 ani şi că urmează să ceară Agenţiei americane a medicamentului FDA autorizarea de urgenţă a acestuia, relatează NBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Date obţinute în cadrul unei testări a vaccinului asupra a peste 2.000 de copii arată că acesta este ”sigur, bine tolerat şi a prezentat un răspuns robust în anticorpi neutralizanţi” la categoria de vârstă de 5-12 ani, anunţă luni cele două companii într-un comunicat.

În prezent, niciun vaccin împotriva covid-19 nu a fost autorizat în vederea vaccinării copiilor cu vârste cuprinse între cinci şi 11 ani.

Copii pe care s-au făcut teste au fost vaccinaţi cu două doze mai mici de vaccin decât cele administrate începând de la vârsta de 12 ani, precizează Pfizer.

Vaccinul produce anticorpi - dar şi efecte secundare - comparabile celor observate în cadrul unor teste asupra persoanelor din categoria de vârstă 16-25 de ani, vaccinate cu întreaga doză de Pfizer-BioNTech, precizează cele două companii.

Peste 466,5 milioane de doze de vaccin împotriva covid-19 au fost administrate în Statele Unite, potrivit Centrelor de Prevenţia şi Controlul Bolilor (CDC).

Vaccinul dezvoltat de Pfizer şi BioNTech este unul dintre cele trei vaccinuri folosite în campania de vaccinare din Statele Unite. Celelalte două sunt vaccinurile Moderna ţi Johnson & Johnson.

Aproximativ 12,7 milioane de copii în vârstă de până în 18 ani - reprezentând 54% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 12 şi 17 ani - au fost vaccinaţi cu cel puţin o doză de vaccin împotriva covid-19, potrivit Academiei Americane de Pediatrie (AAP), pe baza analizei unor date de la CDC la 15 septembrie.

AAP recomanda în august ca copiii în vârstă de până la 12 ani să nu fie vaccinaţi împotriva covid-19 înainte ca FDA să aprobe vaccinarea acestei categorii de vârstă.

Pfizer şi BioNTech anunţă luni că urmează să prezinte datele acestui test clinic FDA, în vederea obţinerii unei autorizări de urgenţă a vaccinului.

Cele două companii efectuează teste clinice asupra copiilor în vârstă de până la cinci ani şi aşteaptă rezultatele acestor teste către sfârşitul acestui an.

Pfizer a cerut autorizarea de urgenţă a vaccinului său, în vederea vaccinării adulţilor împotriva covid-19 în noiembrie.

FDA a aprobat deplin vaccinul anticovid Pfizer-BioNTech în august, în vederea vaccinării persoanelor începând de la vârsta de 16 ani.

Copiii cu vârsta cuprinsă între 12 şi 15 ani sunt vaccinaţi în prezent în baza unei autorizaţii de urgenţă.

Aceste anunţuri intervin în contextul în care numnărul cazurilor de covid-19 a crescut în ultimele luni.

Aproximativ 5,3 milioane de copii din Statele Unite au fost testaţi pozitiv covid-19 de la începutul epidemiei - reprezentând 15% din toate cazurile până la 9 septembrie, potrivit AAP.

Peste 243.000 de cazuri noi au fost înregistrate numai săptămâna trecută - al doilea ”vârf” de copii bolnavi de covid-19 la nivel de o săptămână, de la începutul epidemiei.

Directorul AAP, îngrijorat de această situaţie, a scris în august FDA pentru a îndemna această agenţie să acţioneze ”agresiv” în vederea autorizării vaccinării împotriva covid-19 a copiilor în vârstă de până la 12 ani.

Laboratoarele farmaceutice Johnson & Johnson şi Moderna, ale căror vaccinuri sunt folosite în Statele Unite, efectuează, de asemenea, testări clinice asupra copiilor.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.