Mai multe studii verifică posibile efecte de protecţie faţă de covid-19 ale unui vaccin împotriva tuberculozei, în contextul în care dezvoltarea unui vaccin împotriva SARS CoV-2 urmează să dureze încă luni de zile, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ştim de zeci de ani că BCG are efecte benefice nesprecifice”, adică protejează de alte boli decât cea împotriva căreia a fost creat - tuberculoza -, declară pentru AFP directoarea Cercetării la INSERM de la Institul Pasteur din Lille, Camille Locht.

Copiii vaccinaţi cu Bacillus Calmette–Guérin (BCG) suferă de mai puţine alte boli respiratorii, acesta este folosit în tratarea anumitor cancere la vezică şi ar proteja de astm şi boli autoimune precum diabetul de tip 1.

Ipoteza este că vaccinul împotriva tuberculozei ar putea avea un efect asemănător împotriva noului coronavirus - fie printr-o diminuare a riscului de a fi infectat, fie printr-o limitare a gravităţii simptomelor.

Profesioniştii în domeniul sănătăţii sunt ”prima ţintă care trebuie să beneficieze de această abordare”, consideră Camille Locht, care finalizează protocolul unui test clinic în Franţa, întrucât aceştia se află între ”persoanele cu cel mai mare riscă să se îmbolnăvească” şi trebuie să fie protejate cu prioritate.

Cercetătorii rămân însă prudenţi înainte să spună că BCG are un efect de ”scut” împotriva noului coronavirus.

”Acesta este chiar motivul acestei cercetări”, insistă Mihai Netea, un profesor de medicină experimentală la Centrul Medical al Universităţii Radboud (Nimègue), care a anunţat în urmă cu două săptămâni lansarea unui test clinic împreună cu Universitatea din Utrecht, vizând 1.000 de profesionişti din sănătate - 500 primesc vaccinul, iar 500 un placebo.

”Dacă e mai puţină lume în grupul vaccinat cu BCG care trebuie să înceteze activitatea din cauza bolii, atunci rezultatul va fi încurajator”, apreciază acest recunoscut specialist în domeniul ”imunităţii antrenate”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.