Vaccinul laboratorului farmaceutic american Pfizer este per ansamblu mai puţin eficient împotriva variantei omicron a SRAS-CoV-2, însă asigură o protecţie de 70% împotriva cazurilor grave, potrivit unui studiu prezentat marţi, realizat în Africa de Sud, ţara care a descoperit această nouă variantă a noului coronavirus în noiembrie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Numeroase incertitudini planează asupra naturii acestei noi forme a noului coronavirus.

Potrivit primelor observaţii ştiinţifice, ea este mai contagioasă, iar numărul neobişnuit de mare al mutaţiilor pe care îl prezintă ridică numeroase temeri cu privire la capacitatea acesteia de a ocoli vaccinurile.

Acest studiu, elaborat de cea mai importantă companie privată de asigurări de sănătate dn ţară, Discovery, şi de către cercetători din cadrul Consiliului sud-african de Cercetare Medicală (SAMRC), are la bază rezultate ale 78.000 de teste PCR, realizate în perioada 15 noiembrie-7 decembrie.

”O doză dublă a vaccinulu Pfizer are o eficienţă de 70% în reducerea spitalizărilor”, a anunţat într-o conferinţă de presă online preşedintele Discovery, Ryan Noach.

Vaccinul avea o eficienţă de 93% împotriva cazurilor grave în cazul variantelor anterioare.

În general, ”eficienţa vaccinului este sensibil redusă, cu un număr mare de contaminări scurte la persoane vaccinate”, a adăugat el.

Studiul relevă o eficienţă de 33% împotriva riscului contaminării, iar numărul reinfectărilor este mare, faţă de 80% în cazul precedente variante dominante, delta.

Însă ”gravitatea cazurilor este cu 25% mai mică decât la primul val” al pandemiei, anul trecut, a subliniat dr. Cheryl Cohen, de la Institutul Naţional sud-african de Boli Infecţioase (NICD), care a participat la studiu.

Preşedinta SAMRC, o organizaţie de cercetare medicală, Glenda Gray, consideră aceste rezultate ”extrem de încurajatoare” şi subliniază că ”vaccinul este conceput să protejeze împotriva spitalizărilor şi deceselor”.

”În pofida unor cazuri mai puţin grave, ssistemele de sănătate ar putea să fie depăşite de volumul contaminărilor, având în vedere propagarea rapidă a omicron”, avertizează Ryan Noach.

Africa de Sud se confruntă cu o creştere exponenţială a contaminărilor de la apariţia omicron, care se află la originea a 90% din cazuri.

Ea este în mod oficial ţara africană cea mai afectată de pandemie şi înregistrează peste 3,1 milioane de cazuri şi peste 90.000 de morţi.

Un pic peste un sfert din populaţia de 59 de milioane este complet vaccnată, un nivel un pic mai mare decât în Africa, însă mult în urma restului lumii.

În Africa de Sud se administrează vaccinurile anticovid Johnson & Johnson şi Pfizer. Peste 20 de milioane de doze de vaccin Pfizer au fost administrate până în prezent.

Guvernul sud-african a anunţat recent vaccinarea cu cea de a treia doză Pfizer, începând din ianuarie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.