Uzbekistanul a dezvăluit vineri că autorul atacului de la Stockholm, de săptămâna trecută, avea legătură cu Statul Islamic şi că şi-a avertizat “partenerii occidentali” în legătură cu el înainte de atac, relatează Sky News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul uzbek de Externe a precizat că informaţia privind o anchetă care îl viza pe Rahmat Akilov a fost transmisă Suediei prin intermediul unei alte ţări occidentale.

El a precizat şi că Akilov a fost recrutat de Statul Islamic după ce a părăsit Uzbekistanul pentru a trăi în Suedia, în 2014.

Ministrul nu a spus prin intermediul cărei ţări a fost transmisă informaţia.

Anterior, o sursă din serviciile de securitate din Uzbekistan a declarat, sub acoperirea anonimatului, că Akilov a fost reţinut la graniţa dintre Turcia şi Siria, în 2015, şi a fost extrădat înapoi în Suedia.

În vârstă de 39 de ani, Akilov a solicitat rezidenţă permanentă în 2014, dar cererea sa a fost respinsă în iunie 2016 şi în decembrie 2016 a fost informat că are la dispoziţie patru săptămâni pentru a pleca voluntar din Suedia. El ar fi reuşit, însă, să iasă de pe radarul autorităţilor. 

Săptămâna trecută, Akilov a intrat cu un camion furat în mulţime, în centrul Stockholmului, omorând patru persoane şi rănind alte 15, inclusiv o româncă. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.